Skip to main content

Pajtić: Lista za evropsku Vojvodinu ima apsolutnu većinu

Autonomija 25. мај 2008.
< 1 min čitanja

Lista „Za evropsku Vojvodinu, DS, G17 plus – Boris Tadić“ osvojila je 41 mandat u drugom krugu pokrajinskih izbora, dok je Srpska radikalna stranka (SRS) osvojila pet mandata, rekao je večeras potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić. Pajtić je novinarima rekao da su različite grupe građana osvojile pet mandata, Mađarska koalicija četiri, dok je narodnjačka koalicija DSS-NS osvojila dva mandata. Po jedan mandat osvojili su Liga socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno demokratska partija i Socijalistička partija Srbije.
Prema preliminarnim rezultatima DS-a, Lista za evropsku Vojvodinu u novom sazivu pokrajinskog parlamenta imaće aspolutnu većinu, odnosno 64 od 120 poslaničkih mesta. SRS će imati 25 mandata, Mađarska koalicija devet, po šest poslanika imaće koalicija Zajedno za Vojvodinu i koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a četiri mandata imaće koalicija SPS-PUPS. LDP će imati jednog poslanika, a preostalih pet mesta ispunjavaće različite grupe građana.
U Vojvodini je danas održan drugi krug izbora za 60 poslanika pokrajinskog parlamenta koji se biraju po većinskom sistemu. Drugi krug održan je u svih 60 izbornih jedinica jer u prvom krugu niko od kandidata nije dobio potrebnu većinu. Najviše predstavnika u drugom krugu imala je koalicija „Za evropsku Vojvodinu, DS-G17 plus – Boris Tadić“, koju je predstavljao 51 kandidat za poslanika, i SRS sa 39 kandidata.
Mađarska koalicija imala je 11 kandidata, koalicija „Zajedno za Vojvodinu – Nenad Čanak“ dva kandidata, a po četiri koalicije DSS-Nova Srbija i SPS-PUPS, Liberalno demokratska partija jednog kandidata i Grupa građana „Zajedno za bolju Suboticu“ i „Pokret vršačka regija – evropska regija“ ukupno osam kandidata.
Na izborima za Skupštinu Vojvodine po proporcionalnom izbornom sistemu, koji su održani 11. maja, lista „Za evropsku Vojvodinu“ osvojila je 23 mandata, SRS 20, „Zajedno za Vojvodinu“ i Mađarska koalicija po pet mandata, DSS-NS četiri mandata, a lista SPS-PUPS tri poslanička mesta.

(Beta)