Skip to main content

Velika Albanija nije u agendi Republike Albanije

Jugoslavija 09. jun 2011.
2 min čitanja

„Ne bih iznosio stav o izjavama vođa u Srbiji. Ono što želim da kažem jeste da velika Albanija nije u agendi Republike Albanije, a ni Albanaca u regionu. Sve veliko, poput, velike Albanije, velike Srbije i ostalih velikih stvari, koje ne vode računa o pravu naroda na zajednički život sa drugima, o njihovim pravima i ambicijama, koje ne tretiraju manjine i sve zajednice sa jednakim poštovanjem, koje pokušavaju da podignu nove zidove u regionu, koje navlače tamne oblake nad agendu evropskih integracija zemalja regiona, u prošlosti su se pokazale kao propali pokušaji koji nikada nisu doveli do uspeha“…

Ovim rečima Edmonda Hadžinasta, ministra spoljnih poslova Albanije usledila je i njegova ocena činjenice da prvi put jedna susedna zemlja stvaranje velike Albanije pominje kao opciju rešenja.

„Mislim da bi najkorisnije rešenje bilo prelazak na novu viziju – viziju evropske integracije svih zemalja regiona. Niko, nijedna zemlja, uključujući i novu nezavisnu državu Kosovo, ne sme biti tretiran kao plen koji može da se deli kako bi se zadovoljile bilo čije želje. Jer, Kosovo nije teritorija. Kosovo je društvo i društvo mora da se poštuje, baš kao i svi njegovi građani. Društvu se ne može pristupati opsesijama za teritorije. To je sasvim pogrešno, sasvim antievropski, u suprotnosti sa budućnošću zemalja regiona“.

Samo o bilateralnim temama

Hadžinasto je rekao i da je nezavisnost Kosova velika i istorijska tekovina albanske nacije na Kosovu, ali i tamošnjih Srba. Ta nezavisnost se temelji na načelima koja su se iskristalisala u naporima čitave međunarodne zajednice, dodao je albanski ministar spoljnih poslova: nema ujedinjavanja sa nekom drugom državom, nema podele, nema povratka na status pre 1999.

Edmond Hadžinasto kaže i da, kada je reč o propagiranju nezavisnosti Kosova, postoje usaglašavanja između albanske i kosovske diplomatije. Ona bi u budućnosti trebalo da postanu intenzivnija, dodaje. Što se tiče odnosa Albanije i Srbije, u njih po Hadžinastovim rečima ne bi trebalo unositi pometnju stvarima koje ne spadaju u bilateralne teme.

(Dojče vele)