Skip to main content

Veče sećanja na Aleksandra Firu

Vojvodina 01. феб 2012.
< 1 min čitanja

U Skupštini Vojvodine večeras je održano “Veče sećanja” na akademika Aleksandra Firu (1929-2011), profesora ustavnog prava, bivšeg predsednika Saveznog ustavnog suda SFRJ i člana Savezne vlade bivše SFRJ.

Bivši ambasador i funkcioner u SFRJ Živan Berisavljević rekao je da je Fira shvatao da je nemoć jugoslovenskih federalnih vlasti zapravo bila jedan od bitnih uzroka raspada Jugoslavije, kao i “propasti” autonomije Vojvodine.

Sociolog Boško Kovačcević rekao je da se Fira zalagao za vladavinu prava i za decentralizaciju države. „On je uvek govorio da politika ne kvari ljude, već da loši ljudi kvare politiku”, kazao je Kovačević.

O pokojnom Firi govorio je i poslednji predsednik Ustavnog suda Vojvodine Todor Gajinov, kao i profesorica ustavnog prava, inače Firina studentkinja Marijana Pajvančić.

Aleksandar Fira je preminuo 31. decembra prošle godine u Novom Sadu. Bio je profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka i na novosadskom Pravnom fakultetu. Bio je i predsednik Ustavnog suda Vojvodine, kao i akademik Srpske akademije nauka i umetnosti i Vojvođanske akademije nauka i umetnosti.

Aleksandar Fira bio je autor nekoliko kapitalnih knjiga iz oblasti ustavnog prava, među kojima su i enciklopedije ustavnog prava država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Veče sećanja na Aleksandra Firu organizovala je Vojvođanska politikološka asocijacija.

(Autonomija)