Skip to main content

Vasin: Nezaposlenost u Vojvodini veća nego u Srbiji

Vojvodina 02. феб 2012.
< 1 min čitanja

Nezaposlenost u Vojvodini iznosi 24,2 odsto, dok je na nivou Srbije ona 23,6 odsto, izjavio je danas pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin.

Proseečna zarada u Vojvodini je od 360 do 390 evra, dok je u Srbiji oko 500 evra, rekao je Vasin u razgovoru sa predstavnicima ACV sindikata iz Belgije.

Objasnio je da podatke o stopi nezaposlenosti, kao i podatak o prosecdcnim primanjima u Vojvodini treba uzeti sa rezervom, jer Vojvođani delom ostvaruu dodatne prihode u poljoprivredi.

On je rekao da Vojvodina ima značajan problem zbog starenja stnovništva i naveo da je stanovništvo pokrajine između dva popisa opalo za oko 200.000.

Prema njegovim rečima, Vojvodina ima i optimistične pokazatelje, koji se odnose na njene resurse, pre svega oranice koje su među najkvalitetnijima u Evropi.

Vasin je naveo da u Vojvodini ima 1,51 miliona hektara oranica, 11.000 hektara voćnjaka, 40.000 hektara vinograda, 115.000 hektara pašnjaka, 138.000 hektara šuma,

Dodao je da je sva ta imovina 70 odsto u privatnom vlasništvu, a 30 odsto u vlasništvu države.

„U svetu je proizvodnja hrane apostofirana kao jedini perspektivni resurs, u čemu Vojvodina ima niz komparativnih prednosti”, rekao je Vasin.

Prema njegovim rečima, pokrajina je bogata energetskim resursima, koji još uvek nisu dovoljno iskorišćeni, poput obnovljivih i alternativnih izvora energije, a Vojvodina ne oskudeva ni u vodi.