Skip to main content

Vaščikovski: Neke članice EU nemaju iskrenu volju da pomognu Ukrajini

Planeta 01. јун 2022.
3 min čitanja

Bivši šef poljske diplomatije, poslanik u Evropskom parlamentu Vitold Vaščikovski kritikovao je ishod vanrednog samita EU, ocenivši da su „Mađarska i druge zemlje“ dopustile Rusiji da i dalje prodaje naftu, a da je pomoć koja je dogovorena za Ukrajinu beznačajna.

Vaščikovski je u intervjuu za portal EURACTIV ocenio i da nijedna od većih članica EU, uključujući Francusku, Nemačku i Italiju, nije pokazala iskrenu podršku koja bi okončala rat u Ukrajini.

Karijerni diplomata Vaščikovski bio je ministar spoljnih poslova Poljske od 2015. do 2018. U Evropskom parlamentu je predsedavajući Odbora za parlamentarnu saradnju EU i Ukrajine i izvestilac o bezbednosnoj situaciji u zemljama koje su deo istočnog partnerstva Unije.

Ne vidim razlog za optimizam. U skladu sa željama Mađarske i drugih zemalja, postojaće dugoročno izuzeće i Rusija će i dalje profitirati od prodaje nafte pojedinim članicama EU, rekao je Vaščikovski na pitanje da komentariše samit održan 30. i 31. maja, na kojem je postignut kompromis da se zabrani samo uvoz ruske nafte morskim putem.

Drugo, EU je odlučila da odobri Ukrajini paket od oko devet milijardi evra, uglavnom u zajmovima. U odnosu na potrebe Ukrajine, i činjenicu da je Rusija uništila gotovo 90% njene industrije, a da se gubici procenjuju na 600 milijardi i da američki paket pomoći iznosi 40 milijardi dolara, taj je paket beznačajan, rekao je Vaščikovski.

On je dodao i da ne vidi neku ozbiljniju podršku većih članica EU, jer one i dalje raspravljaju kada i kako da pomognu Ukrajini vojnom opremom i kakvom vrstom oružja. Naglasio je da Rusija planira da uništi Ukrajinu, ali i da drastično izmeni bezbednosnu arhitekturu u Evropi i da je Moskva još pre rata najavila da želi povratak na sredinu 90-ih, pre proširenja NATO.

Dakle, to je i naš rat, jer će uticati na EU i uticaće na NATO. Neke zemlje, poput Poljske, potpuno su svesne te teške situacije, rekao je Vaščikovski.

Na pitanje o stavu Mađarske i njenog premijera Viktora Orbana o sankcijama, Vaščikovski je rekao da je Mađarska jedna od najmanjih privreda u EU i da situacija u Ukrajini ne zavisi od pozicije Mađarske.

Budimo iskreni, ne volim šta Orban radi. Kritikujemo ga na sav glas, ali ishod rata ne zavisi od Orbana. Zavisi od zemalja poput Nemačke, Francuske i Italije, rekao je bivši šef poljske diplomatije.

Vaščikovski je ocenio da je veoma zgodno za većinu liberalno-levih evropskih političara da se fokus usmerava na Orbana, i da je on neka vrsta žrtvenog jarca.

Ne gledajte Nemačku, gledajte Orbana, ali pogledajte brojeve, pogledajte veličinu, rekao je Vaščikovski, dodajući da je Nemačke zamrznula gasovod Severni tok 2, ali da kroz gasovod Severni tok 1 i dalje uredno teče ruski gas.

Stav Poljske je prestanite da uvozite ruski gas. Ali Nemačka to ne može, jer je godinama razvijala političku ideju da domira Evropom uz pomoć ruskih sirovina, posebno gasa, rekao je Vaščikovski, dodajući da Nemačka sada ima problem da uvozi ruski gas, a nema nikakav plan B.

Prema njegovim rečim, nemački kancelar Olaf Šolc pokušava da nastavi politiku Angele Merkel prema Rusiji, a Ukrajina se ne uklapa u nemačku doktrinu. Dodao je da Ukrajina ne proizvodi ništa što bi bilo potrebno Nemačkoj, koja očajnički želi da se vrati uobičajenim odnosima sa Moskvom.

I gde je u svemu tome Orban. U čije ime Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron debatuju sa Putinom sat i po vremena, rekao jer Vaščikovski, dodajući da nisu otkrili ni o čemu je bilo reči i da to niko ne zna.

Na sugestiju da oni kažu da žele da zaustave rat, Vaščikovski je odgovorio: ali pod kojim uslovima?

Da li zaista mislite da će nakon tolikog ubijanja i razorenih gradova Rusija povući svoju vojsku pod pritiskom Šolca i Makrona? Nema šanse. Rusija ne može da prihvati Ukrajinu kao nezavisnu i suverenu zemlju i posebnu naciju. To je problem, rekao je Vaščikovski.

Treba da pomognemo Ukrajini da povrati izgubljene teritorije. Šolc kaže „Rusija ne sme da dobije rat“. Ukrajinci, Poljaci i Amerikanci kažu „Rusija mora biti poražena“, to je razlika, rekao je poljski političar.

On se nije saglasio sa ocenom da je poražena Rusija opasna Rusija, već je ocenio da je upravo obratno i da je Rusija koja nije poražena opasna, jer će se za nekoliko godina vratiti sa svojom imperijalističkom politikom.

Ako Rusija ostane u istom stanju kao sad, za nekoliko godina će ponovo započeti novu avanturu, protiv Ukrajine, Kazahstana, ili možda i protiv Poljske, ili baltičkih država, rekao je Vaščikovski.

Upitan za ideju da se Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo u EU, Vaščikovski je rekao da je to simbolična gesta koja ništa ne košta i da bi to trebalo učiniti istog trenutka.

Situacija je, prema rečima Vaščikovskog, vrlo frustrirajuća, jer se čini da mnogi političari, posebno u zapadnom delu Evrope, razmišljaju na vrlo egoističan način.

Dok ljude u Ukrajini bombarduju i ubijaju, političari u Berlinu kažu ne možemo da prekinemo da uvozimo naftu iz Rusije, jer bi to stvorilo haos na ulicama naših gradova. Ma dajte molim vas, rekao je Vaščikovski.

On je ocenio da se, kada je o tom oklevanju reč, malo toga promenilo od Drugog svetskog rata, ali da je problem u tome što mnogi političari imaju pamćenje kao zlatna ribica.

(Beta)