Skip to main content

Vandalsko rušenje spomenika na groblju u selu Rabe

Vojvodina 16. јун 2022.
2 min čitanja

Tokom jučerašnjeg dana oskrnavljeno je osam grobnih mesta na lokalnom groblju u selu Rabe u Opštini Novi Kneževac.

„Ovo nije pitanje jezika i vere nego je ovo jedan necivilizacijski, vandalski čin. Mislim da u svakoj kulturi ima dva životna doba koja su nedodirljiva, a to su deca i sećanja na preminule. Ovih dana doživljavamo da su deca na udaru, jer paralelno sa ovim slučajem imamo i svakodnevne dojave o bombama u školama“, izjavio je danas predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Prema njegovom mišljenju, ovakva dešavanja unose nemir, čine svakodnevni život nesigurnim, jer se stvara jedna klimu koja je nepodnošljiva, neprihvatljiva i neobjašnjiva.

Podseća da je ovaj prostor godinama unazad pod velikim pritiskom ljudi koji dolaze zbog blizine granice.

„Ovde živi uglavnom staro stanovništvo koje je izloženo i tom psihičkom pritisku zbog nesigurnosti. Komesarijat za izbeglice i migracije i policija čine abnormalne napore da udovolje izazovima koji nisu prirodini i obični“, ocenjuje Pastor.

On očekuje da se pronađu izvršioci, bez obzira ko su.

„Ja ne kažem da je to sigurno neko iz izbegličke grupe. Ima nagoveštaja o tome. Ko god da je izvršilac, mora biti pronađen i primereno kažnjen, jer ovo ne sme da se toleriše. Predugo smo izloženi ovom pritisku migrantske krize, a tome su najviše izloženi oni koji žive u pograničnim mestima. Ovim ljudima mora da se pomogne“, ističe Pastor.

Kako navodi, ko je došao tu da traži utočište, neka sačeka da ga legalno dobije, i „neka ne vršlja po čitavoj državi, neka ne pravi takve probleme kakve pravi, jer u odnosu na to pitanje postoje i pravila“.

„Ja nisam nečovek. Nisam neko ko ne razume probleme drugih, ali isto tako, treba da imamo bar toliko empatije i prema svojim građanima i precima“, smatra Pastor.

Uverić: Ovakav incident nezapamćen u istoriji opštine

Predsednik Opštine Novi Kneževac, Radovan Uverić, je najoštrije osudio ovakav vandalski čin koji se, kako kaže, nije desio u skorijoj istoriji u ovoj opštini.

„Nadam se da će policija u najskorije vreme pronaći počinioca. Kao predsednik opštine imam saznanja da se radi o migrantima. Posebno u Majdanu, Rabeu, Krsturu, pograničnim mestima, imamo već godinama povećan broj migranata, ali se ovakav incident još nije desio“, ističe Uverić.

Veliki problem je uznemiravanje građana i zimi je problem čak i ulaženje u kuće zbog grejanja, kaže Uverić i dodaje da je reč o opštini koja je u najvećoj meri opterećena migrantima.

„Građani su uznemireni njihovim prisustvom, ulaze u prazne kuće, a posle toga je ta kuća uništena, nije više za stanovanje. Prave nered u smislu komunalnih problema, smeća, ne vodi se o tome računa“, upozorava predsednik opštine.

(Magločistač)