Skip to main content

Gruhonjić: Novinari ratni huškači su morali ići u zatvor

Jugoslavija 16. јун 2022.
2 min čitanja

Novinar i profesor iz Novog Sada Dinko Gruhonjić rekao je da su ratni huškači morali krivično odgovarati, kako bi se dao primjer budućim generacijama medijskih radnika da se za pozivanje na rat može ići u zatvor.

“Međutim, jedina osoba koja je odgovarala za govor mržnje pred Haškim tribunalom i domaćim sudovima za ratne zločine jeste lider radikala Vojislav Šešelj. On je i trebalo da odgovara za to, ali su morali odgovarati i najprominentniji ratni huškači iz državnih medija”, rekao je Gruhonjić sinoć na tribini u Prijedoru.

Dodao je da, zbog izostanka krivične odgovornosti, danas na ključnim medijskim pozicijama imamo nekadašnje ratne huškače, poput Milorada Vučelića u Večernjim novostima, dok je “ratni huškač” Ratko Dmitrović “vjerovali ili ne” ministar za brigu o porodici.

“Takođe, na pojedinim opskurnim televizijama sa nacionalnim frekvencijama osuđeni ratni zločinci su prave medijske zvijezde. Uostalom, zašto bismo se čudili svemu tome kada je predsednik države ni manje ni više nego Aleksandar Vučić, Šešeljev pomoćnik i zloglasni Miloševićev ministar informisanja”, kazao je Gruhonjić.

Novinar iz Hrvatske Drago Hedl rekao je da se novinari moraju sami izboriti za soopstvenu slobodu, jer ne postoji nijedna vlast na svijetu koja će odlučiti da da medijima slobodu.

“Moramo se sami izboriti kako bi nam mediji ličili na nešto, u skladu sa profesionalnim etičkim kodeksom. To je vječna bitka i ona nikada nije bila dobijena voljom i odlukom vladara”, rekao je Hedl.

On je ocijenio da su mediji danas, kada je Hrvatska članica Evropske unije, manje zanimljivi nego u vrijeme devedesetih godina prošlog vijeka, kada je na vlasti bio Franjo Tuđman koji je bio veliki protivnik nezavisnih medija.

“Hrvatska je ušla u EU, ali EU nije baš previse ušla u Hrvatsku, u smislu civilizacijskih standard”, ocijenio je Hedl.

Prema njegovim riječima, legendarni nedeljnik Feral Tribune iz Splita morao je biti ugašen jer u njemu niko nije htio da se oglašava, zbog tema o kojima je pisao, poput tekstova o odgovornosti za ratne zločine i tekstova o korupciji.

Aktivista za ljudska prava iz Prijedora Edin Ramulić rekao je mediji “truju javni prostor”.

Prema njegovim riječima, to je zbog toga što nije bilo lustracije I što nisu kažnjeni novinari koji su širili ratnohuškačku propagandu.

Tribinu “Trideset godina poslije – naučene lekcije o izveštavanju o ratu u Bosni i Hercegovini” organizovao je Centar za mlade “Kvart” iz Prijedora uz podršku njemačke fondacije “Fridirh Ebert”.

(Autonomija)