Skip to main content

Ratari traže otkupnu cenu pšenice od 50 dinara za kilogram

Info 16. јун 2022.
< 1 min čitanja

Otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda mora biti najmanje 50 dinara za kilogram jer su znatno poskupeli proizvodni troškovi, saopštila su udruženja „Pančevački Ratari“, „Agrarni forum“ i „Građanska neposlušnost“’ Dolovo.

„Tražimo da država konačno počne da tretira pšenicu kao osnovni prehrambeni proizvod od strateškog značaja za državu i stanovništvo, što podrazumeva određivanje zaštitne – garantovane otkupne cene za državne robne rezerve, odnosno 10 odsto roda svake proizvodne godine“, navode udruženja.

Ocenjuju i da „država koja je sama prihvatila pravac evropskih integracija mora da se ponaša kao članice Evropske unije i oslobodi tržište, odnosno ukine zabranu izvoza žitarica, naročito sad pred samu žetvu, pogotovu što su nam puni magacini i ambari pšenice i kukuruza, a samo što nisu kombajni počeli da žanju novi ovogodišnji rod“.

U cilju konkurentnosti poljoprivrednika Srbije sa evropskim farmerima, oni traže da se vrate osnovni podsticaji, odnosno subvencije po hektaru u iznosu od 200 evra.

(FoNet, Foto: Pixabay)