Skip to main content

VAC grupa se povlači iz Srbije

Izdvajamo 15. jun 2010.
< 1 min čitanja

Medijska grupa VAC odlučila je da okonča angažman u Srbiji i da se postupno povuče iz zemlje, saopštila je danas ta kompanija.

Portparol Medijske grupacije VAC Pol Binder (Paul) istakao je u saopštenju za javnost da je o toj odluci direktor VAC-a Bodo Hombah obavestio predsednika Srbije Borisa Tadića „u poverljivom pismu“, a da su „informacije koje kruže Beogradom samo delimično tačne“.

U tom pismu Hombah je, kako se navodi, opisao iskustva VAC-a kao investitora u Srbiji i najavio da će grupacija povući svoje investicije iz nje i krenuti sa prodajom učešća u srpskim firmama.

Prodaja učešća VAC-a bi trebalo da se vrši uz konkretne uslove i cene, uz očuvanje ekonomskih prava i interesa VAC grupe, naveo je Binder.

U saopštenju se navodi da VAC ni sa čim nije uslovio taj korak i da je Bodo Hombah zamolio predsednika Srbije da pomogne VAC grupi, kako bi njen izlazak bio propraćen od strane državnih organa i službi u skladu sa zakonom i na fer način.

„VAC grupa se nada da zemlju neće napustiti u svađi, uprkos velikim teškoćama i javnim klevetama. Sve tvrdnje da VAC grupa hoće da izvrši pritisak na nekoga su potpuno izmišljenje“, istakao je portparol te medijske grupacije.

Dodaje je da je u tom pismu Hombah izrazio Tadiću svoje lično poštovanje i priznanje.

Koncern VAC vlasnik je 55 odsto novosadskog Dnevnika, a preostali udeo od 45 odsto ima kompanija Dnevnik Holding, čiji je osnivač Skupština Vojvodine.

VAC je vlasnik 50 odsto preduzeća Politika novine i magazini, izdavača dnevnog lista Politika. Drugu polovinu vlasništva u tom preduzeću ima srpska kompanija Politika a.d. čiji su većinski vlasnici država i javna preduzeća.

(Beta)