Skip to main content

Uz statut, potreban i leks specijalis

Autonomija 25. сеп 2008.
2 min čitanja

Pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec
Pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec izjavio je za „Dnevnik“ da za punu primenu novog vojvođanskog statuta neće biti dovoljno samo da taj akt dobije saglasnost republičkog parlamenta već da je neophodno i da se zakonski urede ovlašćenja pokrajine u 26 oblasti, kao i pitanja njene imovine i izvornih prihoda.

On je u tom pogledu pozdravio predlog ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića, koji je ovih dana najavio da bi uz davanje saglasnosti na vojvođanski statut u Skupštini Srbije paralelno trebalo da se usvoji i „zakon koji će odrediti granice nadležnosti Pokrajine“.

Korhec je napomenuo da sam vojvođanski statut, kako ga definiše i Ustav Srbije, ne može da razreši i u pravnom smislu zaokruži novi ustavni položaj Vojvodine.
– Osim statuta, koji će razrešiti mnoga pitanja u vezi s primenom Ustava u pogledu pokrajinske autonomije, Ustav na nekoliko mesta eksplicitno navodi da u pogledu pokrajinske imovine, njenih izvornih prihoda i nadležnosti statut ne može samostalno da reguliše ta pitanja, već mora da bude praćen zakonima Republike Srbije, koji će, kao ledž specialis, ova pitanja zaokružiti – pojasnio je Korhec.

On je naveo da je, uz pitanja imovine i poreza, reč i o pitanjima od pokrajinskog značaja u 26 oblasti, koja moraju biti precizirana ne samo u statutu nego i u tom specijalnom zakonu. Korhec smatra da bi bilo dobro da se autonomija Vojvodine tako kompleksno pravno uredi.
– Ako bismo sad samo doneli statut, na njegovu realizaciju i na realizaciju ustavnih ovlašćenja Vojvodine čekali bismo do donošenja svih republičkih zakona. Zato je veoma dobra ideja ministra Čiplića da se to pitanje uredi specijalnim zakonom, ili kroz nekoliko zakonskih akata, pošto tu Ustav nije izričit – kazao je on.

Dodao je da je i sam prethodno inicirao takvo rešenje kako bi se obezbedila „čista pravna situacija“, a da bi se, kako je naveo, na nivou pokrajinske administracije mogao planirati budžet za narednu godinu, kao i mere za preuzimanje imovine.
– Ako ima dobre volje u Skupštini Srbije, to bi bio ogroman korak nakon kojeg bismo u 2009. godinu ušli s jasnim nadležnostima, s jasnom odgovornošću i s jasnim izvorima finansiranja – istakao je Korhec.

On je naveo da je krajnji rok za donošenje takvog specijalnog zakona, ili seta zakona o pitanjima od pokrajinskog značaja, kraj ove godine.
– Do kraja godine svi zakoni moraju biti usklađeni s Ustavom, pa i statut APV i ovi zakoni kojima se uređuju nadležnosti Pokrajine, imovina i prihodi. Ako sredinom oktobra uputimo novi statut republičkom parlamentu, do kraja godine u proceduri bi se mogao naći i takav specijalni zakon. To bi bio logički, ustavan i celishodan način da ova pitanja rešimo – napomenuo je on.

I Vojvodina treba da učestvuje

Tamaš Korhec kaže da bi bilo logično da u priremi specijalnog zakona učestvuje i pokrajinska adminstracija, kako zbog toga što je reč o pitanjima koja se tiču položaja Vojvodine, tako i zbog toga što taj zakon treba da bude u punoj saglasnosti s novim pokrajinskim statutom, jer je reč o aktima kojima se reguliše ista oblast.
– Mislim da je gotovo nemoguće da se na ovom planu pripreme kvalitetna rešenja bez učešća pokrajinske administracije – ocenio je on.

(Dnevnik)