Skip to main content

Uz četničke pesme u Beogradu otkriven spomenik ratnom zločincu Draži Mihailoviću

Info 17. окт 2023.
< 1 min čitanja

"Poslednja faza normalizacije četništva"

U Bregalničkoj ulici u Beogradu otvorena je spomen soba u okviru koje se nalazi spomenik Dragoljubu Mihailoviću. Ulica je bila blokirana, a okupio se veliki broj ljudi. Aktivistkinja Aida Ćorović i predstavnici Žena u crnom su bili kod Kajmakčalanske ulice, a policija ih je sprečila da priđu.

Igor Braunović, koji stoji iza ovog događaja, istakao je da mu je ostvaren dečački san, kao i da se ovim „Draža Mihailović vratio kući“, budući da je na mestu gde je spomen soba – nekadašnja kuća četničkog komandanta.

On je rekao da su njegovi istomišljenici spemni na pomirenje, ali da „na našu sreću, mi skoro nemamo sa kim da se pomirimo“.

„Mi smo se vratili veri i naciji, kao što se Draža vratio kući“, rekao je Braunović.

Akademik Matija Bećković je rekao da je „onaj koji je ubio Mihailovića i ostavio ga bez groba, sahranjen na glavnom brdu glavnog grada srpskoga naroda“, a i niko ne pita po kom zakonu je to učinjeno.

Prema oceni Bećkovića, Mihailović nema premca među srpskim velikomučenicima, a „pre linčovanja ponavljao je da nikada, nigde i ni po koju cenu pod njegovom komandom nije bilo saradnje sa okupatorom“.

Kako javlja reporterka N1 sa razlgasa su se čule četničke pesme, a neki od prisutnih nosili su majice Ravnogorskog pokreta.

Među okupljenima su, između ostalih, bili Vojislav Mihailović, Matija Bećković, Miša Vacić i Mlađan Đorđević.

Inicijativa mladih za ljudska prava ovakav čin vidi kao poslednju fazu normalizacije četništva i četnika kao heroja i rodoljuba. Što kažu, nije u skladu sa istorijskim činjenicama.

„Ono što znamo za Dragoljuba Mihajlovića jeste da je on ne samo ratni zločinac, nego i da je dugo godina vršio kolaboraciju, odnosno, da je sarađivao sa okupatorima“, rekao je Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava.

(N1, foto: RFE)