Skip to main content

Usvojena Deklaracija o KiM u celini

Info 31. јул 2011.
2 min čitanja

Skupština Srbije usvojila je noćas usaglašeni predlog Deklaracije o Kosovu kojom se osuđuje svako nasilje i poziva da se kriza nastala jednostranim aktom Prištine reši mirnim putem.
Za usvajanje Deklaracije u celini glasalo je 181 poslanika, 20 protiv, čertvoro uzdržanih, a dvoje nije glasalo.
Skupština je prethodno usvojila Deklaraciju u načelu.
Poslanici su prihvatili jedan amandman koji je podnela Demokratska stranka Srbije.
Tokom glasanja nije prihvaćeno više amandmana Srpske radikalne stranke.
Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je večeras na sednici Skupštine o krizi na Kosovu da je najvažniji zadatak Srbije da obezbedi mir i zatražio od međunarodne zajednice da uspostavi stanje u pokrajini koje je bilo pre akcije kosovske policije na severu.
„Srbija hoće mir za sve ljude na prostoru jugoistočne Evrope. Mir nema nikakvu alternativu. Baš nikakvu alternativu“, rekao je Tadić poslanicima i ponovio da Srbija neće voditi rat već će nastaviti da rešava probleme na način koji obezbeđuje mir i stabilnost za sve građane.
Tadić je ponovio i da Srbija neće ni na koji način priznati Kosovo, kao i da će dijalogom sa kosovskim Albancima rešavati probleme na Kosovu i Metohiji.
Govoreći o krizi na severu Kosova posle akcije kosovske policije, Tadić je rekao da Srbija bez sveta ne može da reši probleme sa kojima se suočava i da joj je za to potrebna podrška stalnih članica Saveta bezbednosti UN, među kojima su i Sjedinjene Američke Države.
„Naša je obaveza da tragamo za svakim mogućim rešenjem na Kosovu i Metohiji“, rekao je Tadić i ocenio da postojeće stanje nije prirodno ni pravedno, jer ne može jedan narod sve da dobije, a drugi sve da izgubi.
„Tražim od međunarodne zajednice da se uspostavi pređašnje stanje na Kosovu i Metohiji“, rekao je Tadić i upozorio da se ne sme dozvoliti da se „akt nasilja pretoči“ u korist za onoga koga je preduzeo.
Tadić je ponovio i da su pojedini predstavnici međunarodne zajednice ohrabrivali Prištinu i da samim tim snose deo odgovornosti.
„Svako ko se igra ratom na prostoru zapadnog Balkana snosi odgovornost. Veoma dobro znamo koliko je opasna ta politička igra“, rekao je Tadić.
Prema Tadiću, Srbija mora da izvuče pouku iz grešaka koje je pravila u prošlosti u suprotnom će doživeti izuzetno teške istorijske trenutke.
„Pogledajte svoju decu danas. Ona će biti opterećena izuzetnim opasnostima ako ne rešimo opasnosti sa kojima se suočavamo“, upozorio je on.
Tadić je ocenio i da su Srbi na Kosovu i Metohiji pred „ozbiljnim iskušenjima“, a ukazao je i na težak položaj Srba u enklavama na jugu pokrajine.
Izveštavajući sa vanredne sednice Skupštine Srbije, na kojoj je usvojena Deklaracija o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, agencija Frans pres istakla je da je Srbija pozvala na dijalog u cilju pronalaženja mirnog rešenja za situaciju na severu Kosova i upozorila da tenzije mogu prerasti u nove konflikte.
U deklaraciji se vlasti u Prištini osuđuju da su „pokušale da silom promene realnost na terenu“, ukazao je AFP.
Agencija prenosi da se Vlada Srbije deklaracijom obavezala da od međunarodnih misija zahteva da ne dozvole jednostrane aktivnosti privremenih institucija u Prištini, kojima se ugrožavaju mir, stabilnost i mogućnost iznalaženja kompromisnog rešenja.
Vanredna sednica, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić, sazvana je pošto je Priština uvela embargo na robu iz Srbije i poslala specijalne jedinice ROSU kako bi zauzeli punktove na administrativnoj liniji sa Srbijom, što je izazvalo gnevan odgovor na severu Kosova, gde većinski žive Srbi.

(Agencije)