Skip to main content

Usvojena deklaracija na samitu u Vašingtonu: Stabilnost Zapadnog Balkana od strateškog značaja za NATO

Info 11. јул 2024.
< 1 min čitanja

NATO ostaje posvećen kontinuiranom angažovanju na Zapadnom Balkanu

Lideri NATO usvojili su na samitu u Vašingtonu zajedničku deklaraciju u kojoj se pored drugog navodi da NATO ostaje snažno posvećen bezbednosti i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana koji je „od strateškog značaja za Alijansu“.

„Nastavićemo da unapređujemo politički dijalog i praktičnu saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bismo podržali reforme, regionalni mir i bezbednost i suprotstavili se zloćudnom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber pretnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri“, navodi se sinoć usvojenom tekstu.

Dodaje se da su demokratske vrednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusedski odnosi od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije i da se očekuje nastavak napretka u tom pogledu.

U deklaraciji se navodi i da NATO ostaje posvećen kontinuiranom angažovanju na Zapadnom Balkanu, uključujući i preko kosovskih snaga (Kfor) koje predvodi.

Na samitu u Vašingtonu, lideri zemalja članica obavezali su se da da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu na „nepovratnom putu do pune evroatlantske integracije, uključujući članstvo u NATO“ i najavili pomoć toj zemlji od 40 milijardi evra u narednih godinu dana a Kinu su pozvali da prestane da podržava Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

(Beta/foto: Pixabay)