Skip to main content

Ustoličenje Joanikija događaj koji bi mogao izazvati sukob u Crnoj Gori

Aktuelno 21. avg 2021.
2 min čitanja

Najavljeno ustoličenje mitropolilta Srpske pravoslavne crkve Joanikija, koje bi se trebalo održati 5. septembra u Cetinjskom manastiru u Crnoj Gori uzburkao je duhove i izazavao veliku podijeljenost u ovoj zemlji.

Odluka da se ceremonija ustoličenja održi u manastiru na teritoriji Crne Gore, pogotovo u kontekstu spora koji se vodi između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), podijelila je političku i društvenu javnost, a sve polako poprima ozbiljne razmjere i prijeti da eskalira.

Brojna udruženja, grupe i pojedinci su zbog ovakvog plana najavili proteste, jer smatraju da „tim činom zvanični Beograd želi da pod crkvenom maskom i uz podršku servilne parlamentarne većine, potvrdi svoju prevlast u Crnoj Gori“.

No, pored toga, čini se da je ova ceremonija već poslužila kao teren za politički obračun vlasti i opozicije u ovoj zemlji. Naime, u trenutnoj Vladi Crne Gore, većina ministara bliska je SPC-u, na čiji je prijedlog Zdravko Krivokapić izabran za premijera. Sastav vlade čini prosrpski Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA, dok je Demokratska partija socijalista (DPS) Mile Đukanovića nakon trideset godina vlasti prešla u opoziciju.

Na najave protesta građana Crne Gore zbog održavanja ceremonije ustoličenja reagovao je lider vladajuće Ujedinjene Crne Gore Doran Danilović, rekavši da iza svega stoji Đukanović i DNS. Oni su odbacili ove optužbe navodeći da Đukanović, kao ni DNS nemaju nikakve veze sa organizacijom protesta na Cetinju.

Realna opasnost

U međuvremenu, kako prenose crnogorski mediji, tamošnja uprava policije informisala je Vladu Crne Gore da postoji realna opasnost da dio službenika te institucije posluša “komandu” doskorašnjeg šefa i Đukanovićevog savjetnika Veselina Veljovića i odbije pojedina naređenja nadređenih na dan ustoličenja Joanikija.

S druge strane, zbog sumnje da je svojim postupcima izazivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, policija u Podgorici nedavno je uhapsila M.S. (34), koji je putem videoporuke na društvenim mrežama, uz četničku ikonografiju, prijetio ubijanjem na Cetinju.

Kako će skup završiti još niko ne može sa sigurnošću tvrditi obzirom da se očekuje prisustvo nekoliko hiljada pristaša, kako SPC-a, tako i CPC-a. Ceremonija je proglašena događajem „visokog rizika“, zbog čega su diplomatski predstavnici u Crnoj Gori pozvali sve strane na smirivanje političkih i etničkih tenzija.

(Klix.ba)