Skip to main content

Uspeh ekstremne desnice na izborima potresa Švedsku

Planeta 12. sep 2022.
2 min čitanja

Ekstremna desnica je na samo korak od toga da, kako pišu mediji, izazove “zemljotres u švedskoj politici”, pošto Švedski demokrati postaju druga najveća stranka u zemlji dok širi desničarski blok koji oni predvode ide ka pobedi nad vladajućim levim centrom.

Kako prenosi Gardijan, prvi rezultati izbora ukazivali su na tesnu pobedu Socijaldemokrata i njihovih saveznika levog centra, ali kako se nastavilo sa prebrojavanjem glasova, tas vage se nagnuo udesno i pokazalo se da je, sa preko 90 odsto prebrojanih glasova, desni blok od četiri stranke dobio udeo koji odgovara zauzimanju 176 od 349 mesta u parlamentu, dok bi levi blok dobio 173.

Konačan rezultat verovatno neće biti poznat sve dok ne budu prebrojani glasovi Šveđana koji žive u inostranstvu, što se očekuje sredinom nedelje, a tesni rezultati izborne trke mogli bi dodatno da iskomplikuju formiranje vlade.

Lider antiimigracione stranke Švedske demokrate (SD) je danas ujutro izjavio da desni blok političkih partija ide ka pobedi nakon jučerašnjih izbora za parlament.

“Trenutno izgleda da će doći do promene u vlasti”, rekao je Džimi Akeson.

Premijerka Magdalena Anderson, iz Socijaldemokratske stranke, pozvala je Šveđane da “imaju strpljenja” i da “puste da demokratija ide svojim tokom”.

Izgledi da će krajnje desničarski SD po prvi put uspeti da imaju direktnog uticaja na politiu vlade označava seizmičku promenu u zemlji poznatoj po svojoj liberalnoj tradiciji.

SD je iznikao iz švedskog neonacističkog pokreta sredinom 1990-tih i još uvek pokušava da se oslobodi optužbi za ekstremizam.

Iako su ga druge stranke ranije odbacivale, pre tri godine Umerena stranka desnog centra je prihvatila saradnju sa krajnjom desnicom.

SD je dobijao sve veći broj glasova na svakim od prethodnih devet opštih izbora.

“SD je trenutno daleko najveća stranka sa nacističkim korenima na svetu”, rekao je za Gardijan Tobijas Hubinete, predavač međukulturalnih studija na Univerzitetu u Karlstadu i zagovornik antirasizma.

“Čak i ako stranka zvanično osudi svoje rasističke ideološke korene, ta pozadina je i dalje prisutna danas u smislu da SD još uvek smatra sebe jedinom političkom snagom koja može da ‘spase’ starosedelačko belačko švedsko stanovništvo”, kaže on.

(Danas, Foto: Flickr)