Skip to main content

Dali: Evropska komisija žali zbog najave da bi Srbija mogla da otkaže Evroprajd

Info 12. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Evropska unija podržava jednakost i odbacuje bilo kakve oblike diskriminacije, izjavila je za Juropijen Vestern Balkans evropska komesarka za ravnopravnost Helena Dali, dodavši da očekuje da će se Srbija, kao blizak partner EU posvetiti zaštiti i unapređenju ljudskih prava, što uključuje i prava LGBTQ+ populacije.

„Očekujemo da se naši najbliži partneri posvete unapređenju ljudskih prava. To uključuje i poštovanje prava LGBTQ+ osoba, uključujući njihovo pravo na slobodu okupljanja i izražavanja u skladu sa Ustavom Srbije i međunarodnim obavezama zemlje u vezi sa ljudskim pravima“, rekla je Dali.

One je istakla da Evropska komisija žali zbog najave da bi Srbija mogla da otkaže Evroprajd, iako su se vlasti u Beogradu prvobitno opredelile da glavni grad Srbije bude prestonica ovogodišnje manifestacije Evroprajd, koja se održava od 1992. godine.

„Svesni smo da organizatori još nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje o zabrani Prajda. Pozivamo srpske vlasti da nastave konsultacije sa organizatorima u cilju pronalaženja rešenja za održavanje Parade u miru. Nastavljamo pažljivo da pratimo ovo pitanje i radujemo se konačnoj pozitivnoj odluci“, izjavila je Dali.

Ona je ponovila da je predsednica Evropske komisije u nekoliko navrata naglasila da Komisija snažno veruje u Uniju ravnopravnosti, gde „svako može da bude ono što želi i u kojoj su svi slobodni da vole koga žele“.

Dali je ocenila da je Evroprajd manifestacija koja se zalaže za jednaka prava LGBTQ+ populacije i daje glas onima koji se suočavaju sa diskriminacijom, nasiljem ili mržnjom bez zbog svog pola, roda ili seksualnosti.

(FoNet, Foto: Pixabay)