Skip to main content

Uručena priznanja povodom Dana prava javnosti da zna

Autonomija 26. сеп 2008.
2 min čitanja

Priznanje za poseban doprinos ostvarivanju slobode pristupa informacijama dodeljeno je danas Privrednoj komori Srbije i mreži regionalnih privrednih komora povodom međunarodnog Dana prava javnosti da zna. Na svečanosti u Medija centru u Beogradu priznanja za doprinos ostvarivanju slobode pristupa informacijama dobili su Pokrajinski sekretarijat za informisanje Vojodine, grad Šabac i Prvi opštinski sud u Beogradu. Plakete je dobitnicima uručio poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić koji je tom prilikom istakao da i dalje postoje problemi u primeni Zakona o dostupnosti informacija, ali da ipak postoje pojedinci i institucije koje pokazuju da im je jasno da su mandate dobili od građana i koji su spremni da građanima izađu u susret.
Šabić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je takvih ljudi koji primenjuju zakon sve više i napomenuo da se nagrade dodelju tri godine za redom. Prema njegovim rečima u uži izbor za nagradu ušlo je 14 organa javne vlasti a žiri sastavljen od eksperata, predstavnika medijskih udruženja i nevladinih organizacija izabrao je Privrednu komoru, Pokrajinski sekretarijat za informacije, grad Šabac i Prvi opštinski sud.
Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, čije ministarstvo je prošle godine dobilo priznanje za poseban doprinos, kazao je na svečanosti da je za državu Srbiju i njene građane veoma važno da postoji institucija na čelu sa Šabićem koja je simbol demokratije. Prema njegovim rečima, bilo je problema u primeni zakona ali je Poverenik svojim „beskompromisnim pristupom“ uspeo da se izbori za njegovu primenu. „Garantujem da će vlada davati punu podršku radu Poverenika za informacije od javnog značaja“, naglasio je Marković.
Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće kazala je da se ne slaže sa tvrdnjom da je država postala bolja prema građanima i novinarima jer NUNS više puta nije dobio odgovore od države iako su tražene obične informacije koje ima pravo da zna zbog čega su se uvek obraćali Šabiću i tek nakon njegove intervencije dobili tražene podatke. „NUNS ne može biti zadovoljan državom dok nam ne odgovori zašto nisu rešeni slučajevi ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, Milana Pantića jer su ti životi uzeti u ime države“, kazala je Gaće podsećajući da takođe nisu pronađeni oni koji su postavili bombe na prozor stana Dejana Anastasijevića i koji su pretili Dinku Gruhonjiću.
Šef Misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad kazao je da će ta misija nastaviti da pomaže Povereniku koji neumorno radi na promociji prava javnosti da zna. On je pozvao vlast u Srbiji da doprinese razvoju te instititucije važne za demokratski razvoj zemlje.
Priznanje se poslednje tri godine dodeljuje institucijama za dopinos u uspostavljanju pozitivne prakse u primeni Zakona o slobodnom pristupu infomacijama od značaja. U užoj konkurenciji za nagradu bili su Republičko javno tužilaštvo, ministartsva za državnu upravu i lokalnu samopravu i za dijasporu, gradovi Smederevo, Valjevo, Novi Sad i opština Novi Beograd kao i Viši trgovinski i Peti opštinski sud u Beogradu.

(Beta)