Skip to main content

Ursula fon der Lajen: Rusija neće napraviti rascep u EU

Planeta 01. avg 2022.
< 1 min čitanja

"Za samo nedelju dana EU se dogovorila da preduzme odlučan i do sada neviđen korak"

Ruski predsednik Vladimir Putin neće uspeti da napravi razdor u Evropskoj uniji, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von Leyen). Istovremeno je upozorila na opasnost zaoštravanja energetske krize u EU zbog ruske agresije na Ukrajinu.

„Pošto je Rusija već potpuno, ili delimično prekinula dostavu gasa za 12 članica (EU), moramo da se spremimo na najgore,“ rekla je Fon der Lajenova za španski list Mundo od ponedeljka.

Ipak, vanredni plan za smanjivanje potrošnje gasa u EU od prošle nedelje će „doprineti da se pokriju naše potrebe tokom zime.“

„Za samo nedelju dana EU se dogovorila da preduzme odlučan i do sada neviđen korak i suprotstavi se pretnji Putina da će potpuno prekinuti snabdevanje gasom,“ naglasila je predsednica Evropske komisije.

Španija se, poput još nekih zemalja EU, u početku protivila tom planu štednje gasa Evropske komisije, ali je pristala posle nekih ustupaka.

Ursula fon der Lajen, koja je u intervjuu odgovarala pisano, pozdravila je odluku španske vlade, ocenila da je „ponovo u pitanju evropska solidarnost“ i pozvala na očuvanje jedinstva u Evropi.

„Ovo nije prvi put da Rusija pokušava da nas podeli. Taj pokušaj je već jednom propao i ponovo će propasti. Moramo se držati jedni drugih,“ rekla je predsednica Evropske komisije.

(Tekst i foto: dpa)