Skip to main content

Manojlović: Sedam dana novom sazivu skupštine da obradi narodnu inicijativu

Građani 01. avg 2022.
2 min čitanja

"Političkim strankama se takve stvari proveravaju u maltene 24 časa“

Direktor za kampanje pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović dao je danas rok od sedam dana novom sazivu Skupštine Srbije da tehnički obradi narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja bora i litijuma, koju je taj pokret parlamentu predao u maju i za koju je prikupljeno više od 38.000 potpisa.On je novinarima ispred Skupštine rekao da je istekao zakonski rok od 30 dana da Parlament proveri validnost prikupljenih potpisa i najavio da će ukoliko oni ne budu provereni za sedam dana, uputiti žalbu Ustavnom sudu.

„Naglašavam da je u pitanju samo tehnička provera, apsolutno nema veze što Skupština nije radila u punom obimu. Političkim strankama se takve stvari proveravaju u maltene 24 časa“, kazao je Manojlović.

Kazao je da očekuje da se o tom pitanju debatuje na nacionalnim frekvencijama i da to ne bi trebalo da rade samo političari i aktivisti, već i struka.

Nas naredni korak biće predaja ustavne žalbe ustavnom sudu. Očekujemo da se pored tehničkog, ona reši i na suštinski način. Očekujemo da se o ovom pitanju debatuje i na nacionalnim frekvencijama”, zakljucio je Manojlović.

Dragana Đorđević koja predstavlja naučnu zajednicu rekla je da je nauka prepoznala da su rudnici litijuma pogubni po životnu sredinu i zdravlje.

„U Srbiji se razmatra otvaranje 10 rudnika na plodnoj zemlji, a svuda u svetu se oni otvaraju u nenaseljenim i neplodnim mestima. Vec sada se vide posledice, a zamislite šta bi se tek desilo da se rudnik u potpunosti otvori. Ne trebaju nam jalovišta, treba nam zdrava voda i zdrava hrana. Desetine naših akademika je potpisalo ovaj zahtev i tražimo od skupštine da se i ona pozabavi time“, kazala je Đorđević.

Zlatko Kokanović iz Udruženja Ne damo Jadar poručio je:

„Ovo je bukvalno poslednji vid legalne borbe. Ne budu li se ljudi u Skupštini pozabavili ovim problemom, moraćemo da reagujemo drugačije. Poslanici ovom inicijativom mogu da se pozabave za 24 sata“.

(N1)