Skip to main content

Uredniku nezavisnih novina u Belorusiji 4 godine zatvora zbog „diskreditacije“ države

Planeta 03. нов 2023.
< 1 min čitanja

Određena mu je i novčana kazna u vrednosti od oko 27.000 evra

Sud u Belorusiji osudio je u petak na četiri godine zatvora glavnog urednika nezavisnih novina zbog navodnog „diskreditovanja države“, u poslednjem slučaju zatvaranja novina dok se u Belorusiji guši sloboda medija.

Aleksandar Mancevič (65) priveden je u martu nakon što su tužioci saopštili da su njegove novine Regionalna gazeta „distribuirale lažne informacije koje diskredituju Belorusiju i njene vlasti“.

„Sud je odlučio da kazni novinara sa četiri godine zatvora opšteg režima“, saopštila je grupa za ljudska prava Vjasna, dodajući da mu je takođe određena novčana kazna u vrednosti od oko 27.000 evra.

Od kontroverznih izbora 2020. na kojima je autoritarni lider Aleksandar Lukašenko ponovno izabran, ono što je ostalo od beloruskih nezavisnih medija je cenzurisano, ugašeno ili prisiljeno na izgnanstvo.

Regionalna gazeta je bila jedan od retkih nedeljnika na manjinskom beloruskom jeziku, čiji su se govornici suočavali s povećanim pritiskom vlade koja ih povezuje s opozicionim pokretom.

Mancevič je tokom sudskog postupka insistirao na svojoj nevinosti.

„Nikada nisam izdao Otadžbinu“, rekao je on, prenosi Vjasna.

„Šteta što ja, kao deda, ne mogu da učim svog unuka novim beloruskim rečima. A moja ćerka ne može da objasni mom unuku gde mu je deda. Ali on se neće stideti svog dede“, rekao je on.

U beloruskim zatvorima nalazi se oko 1.500 političkih zatvorenika, među kojima su aktiviste za ljudska prava, političari i novinari.

Vlasti su 2021. proglasile da je najpopularniji informativni portal u zemlji Tut.Bi „ekstremistički“. Sledeće godinu istu odrednicu su dale najstarijim novinama na beloruskom jeziku Našoj nivi.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)