Skip to main content

Eskobar: Vulin je bio destabilizujuća figura u regionu već duže vreme

Jugoslavija 03. nov 2023.
2 min čitanja

"SAD ne odlučuju o personalnim rešenjima u ime srpske vlade"

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara, Gabrijel Eskobar ocenio je da „SAD ne odlučuju o personalnim rešenjima u ime srpske vlade“.

„Ali, naša pozicija o gospodinu Vulinu je veoma jasna, on je bio veoma destabilizujuća figura u regionu već duže vreme i znate da su naše sankcije bile zasnovane na tome“, rekao je on u intervjuu za makedonski servis Glasa Amerike.

Sličan odgovor stigao je ranije iz ambasade SAD u Beogradu.

„Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Radujemo se nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na putu njene pune integracije u Evropu i evroatlantsku zajednicu“, navodi se u pisanom odgovoru portparola ambasade SAD u Beogradu.

Sjedinjene Države su u julu uvele su sankcije Vulinu zbog navodne umešanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima, korupcije i širenja ruskog uticaja na Balkanu.

Prema Zakonu o bezbednosno–informativnoj agenciji direktora BIA postavlja i razrešava Vlada Srbije. Budući da su u Srbiji 1. novembra raspisani vanredni parlamentarni izbori i vlada je u tehničkom mandatu, pitanje je da li Vulinova ostavka biti usvojena. Izvesno je da tehnička vlada ne može da postavi novog direktora.

Potpisivanje ili ne potpisivanje sporazuma Kosova i Srbije ne utiče na njihovu primenu

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da su sporazumi koje su Srbija i Kosovo postigli zakonska obaveza za obe strane i da njihovo potpisivanje ili ne, ne utiče na obavezu koju imaju da ih sprovode.

Na poslednjem sastanku sa evropskim liderima u Briselu, premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je spreman da prihvati i potpiše nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja da neće prihvatiti ništa što implicira de fakto priznanje Kosova.

Upitan kako dalje nakon ovih stavova, Eskobar je za Glas Amerike rekao da ove dve izjave ne odražavaju realnost jer su ti sporazumi pravno obavezujući, što su, kako je rekao, oba lidera prihvatila.

Takođe, rekao je da su se oba lidera obavezala pred Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama i da strane imaju konkretne obaveze koje treba da preuzmu na putu normalizacije, Asocijacija za Kosovo i za Srbiju priznavanje kosovskih carinskih dokumenata, registarskih tablica, ličnih karata i slično.

Američki zvaničnik je rekao da SAD u potpunosti podržavaju dijalog i da je ono što je ostalo vezano samo za to kada i kako će obe strane sprovesti svoje obaveze.

(Glas Amerike / N1 / Beta, Foto: N1)