Skip to main content

Upravni odbor PIC-a dao podršku Christianu Schmidtu

Aktuelno 02. јун 2021.
5 min čitanja

Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) pozdravili su imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, i izrazili punu podršku u jačanju stabilnosti u zemlji tako što će osigurati dosljednu provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir, saopćeno je u srijedu.

Politički direktori PIC-a sastali su se putem video-linka 1. i 2. juna ka te bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

Upravni odbor je još jednom potvrdio neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovinbe, prenosi Fena.

Upravni odbor je podsjetio vlasti da je Ustav Bosne i Hercegovine sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće i moraju se provoditi.

Podrška visokom predstavniku

Upravni odbor je još jednom potvrdio punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir i provođenju njegovog mandata u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, što ostaje nepromijenjeno.

Upravni odbor je podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Naglasio je potrebu za punom provedbom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR).

Na sjednici održanoj u junu 2020. godine, Upravni odbor PIC-a pozdravio je inicijativu Predsjedništva Bosne i Hercegovine da predvodi reforme koje imaju za cilj ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije kako bi se krenulo dalje na putu članstva Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Građani Bosne i Hercegovine očekuju da njihovi lideri usmjere energiju na ostvarenje osnovnih, ali ipak značajnih reformi u oblasti ekonomije, vladavine prava i izbornog procesa u toku ove godine te na prevazilaženje situacije uzrokovane COVID-19, što je ključno za dobrobit građana i ekonomski oporavak.

Godina reformi

Uprkos stalnim pozivima da se tekuća godina, kao godina u kojoj nema izbora, iskoristi za provedbu i ubrzanje dogovorenih reformi u Bosni i Hercegovini, skoro polovina 2021. godine prošla je bez značajnijih pozitivnih ostvarenja.

Upravni odbor PIC-a je kontinuirano pozivao vlasti da postignu sporazum o ograničenoj ustavnoj i izbornoj reformi, time rješavajući presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i srodnim predmetima koji se odnose na uklanjanje diskriminacije.

U procesu izborne reforme, odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegvine koje se odnose na izbore moraju biti uzete u obzir.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je osnivanje interresorne radne grupe kojom se pokreće već uveliko zakašnjeli institucionalni proces sveobuhvatnog rješavanja brojnih manjkavosti izbornog okvira, kako bi budući izbori bili slobodniji, pravičniji i usklađeniji s EU i međunarodnim standardima.

Upravni odbor PIC-a podvukao je potrebu za aktivnim angažmanom svih lidera iz cjelokupnog političkog spektra i civilnog društva, kao i Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine bi ove reforme bile uspješne.

Upravni odbor PIC-a je također kontinuirano pozivao vlasti da provedu reforme koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključni dio procesa pristupanja EU i zadobijanja povjerenja građana, uključujući donošenje amandmana na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Zakon o javnim nabavkama te novi zakon o sukobu interesa.

Destruktivan diskurs nekih lidera

Upravni odbor PIC-a je, međutim, posvjedočio da su se neki politički lideri fokusirali i upuštali u razdoran i destruktivan diskurs kojim se samo odvraća pažnja sa pitanja koja su od istinskog značaja i građanima uskraćuje mogućnost da dobiju adekvatne usluge i izglede za bolju budućnost.

Takav je bio slučaj s bespredmetnom retorikom i aktivnostima koje su se odnosile na “mirno razdruživanje“ Bosne i Hercegovine, što je bio fokus nedavno usvojenih zaključaka Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske, piše u zaključcima Upravnog odbora PIC-a

Upravni odbor PIC-a pozvao je političke lidere da obustave daljnje rasprave i aktivnosti u tom pogledu.

Retorika kojom se osporava postojanje entiteta RS zagovaraju dalje teritorijalne podjele zemlje ili spominje mogućnost rata također je destabilizirajuća i neprihvatljiva.

Pored toga, Upravni odbor PIC-a izrazio je zabrinutost zbog kontinuiranog veličanja osuđenih ratnih zločinaca, negiranja presuda za genocid i ratne zločine, kao i drugih aktivnosti kojima se izazivaju podjele te podriva međusobno povjerenje i pomirenje, koji su neophodni za izgradnju bolje budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini.

Upravni odbor PIC-a podržava sve napore lidera i građana da se uključe u dijalog i konkretne korake na promoviranju povjerenja i pomirenja, te poziva sve lidere da prestanu s retorikom i potezima koji vode podjelama.

Upravni odbor PIC-a poziva bh. lidere da zajedno odaju počast svim poginulim i preživjelim žrtvama rata, kao temelj za mirnu budućnost.

Upravni odbor PIC-a primio je k znanju pozitivne pomake, uključujući provedbu rezultata izbora u Mostaru kroz formiranje Gradskog vijeća i usvajanje budžeta.

Upravni odbor PIC-a sastao se s gradonačelnicima Sarajeva, Banje Luke i Mostara i rukovodstvom Vlade i Skupštine Brčko distrikta te je impresioniran njihovom opredijeljenošću da na prvo mjesto stave pružanje javnih usluga, transparentnost upravljanja i ostvarenje potencijala svojih zajednica izgradnjom povjerenja, razvojem infrastrukture i rastom privatnog sektora, navodi se u saopćenju PIC-a.

Upravni odbor PIC-a naveo je napredak koji je u tim oblastima postignut u Brčko distriktu kao dokaz da su ovi ciljevi ostvarivi u Bosni i Hercegovini uz dovoljno angažmana i političke volje.

Upravni odbor PIC-a izrazio je razočarenje nedostatkom opredijeljenosti za reforme kojima se jačaju fiskalna transparentnost i stabilnost, promovira jedinstven ekonomski prostor i jača lokalna ekonomija, između ostalog i u okviru proširenog aranžmana Međunarodnog monetarnog fonda, koji je zatražila Bosna i Hercegovina.

Upravni odbor PIC-a ponovio je da je ključna komponenta tih napora da se osigura kontinuirano adekvatno finansiranje i nesmetano funkcioniranje bh. institucija te pozvao na usvajanje budžeta na državnom nivou za 2021. godinu koji će institucijama Bosne i Hercegovine omogućiti da zadovolje potrebe i ispune svoje obaveze.

Ključni prioriteti

Upravni odbor PIC-a pozvao je vlasti – političke i institucionalne lidere, da se bez daljnjeg odlaganja pozabave prioritetima:

– Da pristupe rješavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

– Iskoriste 2021. godinu, kao neizbornu godinu, za provođenje ograničene ustavne i izborne reforme, provođenjem presude u predmetu Sejdić-Finci i drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na izbore, a još uvijek nisu provedene, neke od njih već duže od desetljeća. Da u procesu izborne reforme uzmu u obzir odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te preporuke OSCE/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije o integritetu izbora. Da se u procesu izborne reforme uzdrže od poduzimanja zakonodavnih ili političkih koraka koji bi otežali provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i vodili daljnjim podjelama.

– Poduzmu konkretne korake na svim političkim nivoima za pomirenje u Bosni i Hercegovini, uključujući održavanjem zajedničkih komemoracija.

– Rade na unapređenju stabilnosti i otpornosti fiskalnog, ekonomskog i finansijskog sektora, između ostalog i putem reformi koje se predlažu u okviru proširenog aranžmana MMF-a. Usvoje budžet na državnom nivou za 2021. godinu.

– Okončaju formiranje vlada i imenovanja na upražnjena mjesta na svim nivoima vlasti, uključujući i sudije Ustavnog suda entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

– Poboljšaju koordinaciju i saradnju između svih nivoa vlasti u borbi protiv pandemije COVID-19 i ublažavanju njenih posljedica. Unaprijede programe vakcinacije i mjere jačanja zdravstvenog sistema.

– Jačaju saradnju između svih nivoa vlasti, osiguraju dovoljno sredstava i izgrade sistem upravljanja migracijama i azilom kako bi se migracijama i sigurnošću granica upravljalo kao isključivom nadležnošću države. Oba entiteta trebala bi ravnomjerno dijeliti odgovornost za ispunjavanje humanitarnih obaveza u smislu smještaja migranata.

Upravni odbor PIC-a pohvalio je sadašnjeg visokog predstavnika Valentina Inzka za rad koji su on i njegov tim uradili na stabilnosti i razvoju Bosne i Hercegovine, nazivajući ga izvanrednim radom.

Sljedeći sastanak Upravnog odbora PIC-a bit će održan 7. i 8. decembra 2021. godine, saopćeno je nakon dvodnevnog zasjedanja Upravnog odbora PIC-a.

Ruska Federacija se ne slaže s ovim kominikeom.

(AJB/Agencije, foto: Beta)