Skip to main content

UNDP: Ako Srbija ne dekarbonizuje privredu, šteta i do 11 milijardi dolara

(Pod) razno 22. апр 2021.
2 min čitanja
zag

Najskuplji scenario za Srbiju bi bio da ignoriše troškove povezane sa klimom pri donošenju strateških odluka, ocenila je stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap u razgovoru sa Centar za promociju nauke povodom Svetskog dana planete Zemlje.

Srpska ekonomija je već pretrpela gubitke veće od šest milijardi dolara od 2000. godine zbog ekstremnih vremenskih uslova. Procena UNDP o socijalno-ekonomskom uticaju klimatskih promena na Srbiju jeste da ukoliko ne uspe da dekarbonizuje svoju privredu, ukupna šteta bi mogla da naraste na 11 milijardi dolara do 2030. godine, upozorila je ona.

Srbija se nalazi u regionu koji je veoma osetljiv na klimatske promene, gde je prosečan porast temperature mnogo veći od globalnog proseka, istakla je Pikap i navela da je samo u Beogradu 13 od 15 najtoplijih godina ikada zabeleženih bilo posle 2000. godine.

Sa optimističnije strane, postoje znaci da Srbija pokazuje političku posvećenost tranziciji ka niskougljeničnoj i cirkularnoj ekonomiji, navela je ona, podsećajući na usvajanje Zakona o klimatskim promenama.

Pikap je pozvala ljude u Srbiji da im pomognu u otkrivanju ilegalnih deponija u zemlji, a to mogu da urade lako i anonimno putem mobilne aplikacije „Ukloni divlju deponiju!“ koju je UNDP razvio u partnerstvu sa Agencijom za zaštitu životne sredine.

Da bi pomogao u suzbijanju zagađenja vazduha, UNDP je pozvao inovatore da predlože nova rešenja za poboljšanje kvaliteta vazduha u lokalnim sredinama, navela je Pikap.

Kroz izazov „Inovacije za čistiji vazduh“ koji je UNDP pokrenuo u saradnji sa UNICEF i Svetskom zdravstvenom organizacijom nedavno smo izabrali i predstavili 14 najinovativnijih ideja za bolji kvalitet vazduha u Srbiji, rekla je ona.

To su rešenja za bolje praćenje kvaliteta vazduha, prečišćavanje vazduha, poboljšano sagorevanje goriva, smanjenje uticaja zagađenja vazduha na decu, kao i rešenja za otkrivanje zagađivača vazduha. Takođe smo pozvali donatore, nacionalne i lokalne institucije da pomognu realizaciju najboljih ideja u praksi, kako bismo i dugoročno obezbedili čistiji vazduh u Srbiji, objasnila je Pikap.

(FoNet)