Skip to main content

Unapređenje konkurentnosti šest vojvođanskih preduzeća

Autonomija 02. јул 2008.
< 1 min čitanja

lova.jpgŠest vojvođanskih preduzeća će u naredne dve godine primeniti program unapređenja konkurentnosti „20 ključeva“ uz finansijsku pomoć pokrajinskih vlasti, najavio je danas pokrajinski sekretar za mala i srednja preduzeća Ištvan Pastor.
Pstor je na konferencji za novinare kazao da je plan pokrajinskih vlasti da se šest preduzeća odaberu putem javnog poziva i da se program primeni u naredne dve godine.
Prema njegovim rečima, na osnovu ugovora sa konsultantskom kućom Dilojt (Deloitte), pokrajina će sufinansirati 60 odsto troškova, dok će učešće preduzeća u pokrivanju troškova biti 40 odsto.
Pokrajinski sekretar za privatizaciju, mala i srednja preduzeća i preduzetništvo kazao je da sprovođenje tog projekta treba da doprinese unapređenju vojvođanske privrede i jačanju kapaciteta preduzeća.
Prema rečima Krešimira Sečaka iz Dilojta, metodologija „20 ključeva“ fokusirana je na obuku zaposlenih.
„Ovaj program je razvio japanski profesor Ivao Kobajaši (Iwao Kobayashi) i zasniva se na Tojotinom sistemu upravljanja proizvodnjom“, rekao je Sečak i dodao da program obuhvata 20 praktičnih i integrisanih metoda.
Te metode su, kako je objasnio, neophodne za unapređenje konkurentnosti a vode ka poboljšanju proizvoda i usluga, bržoj isporuci i uštedama u proizvodnji, što omogućava niže cene na tržištu.

(Beta)