Skip to main content

BALINT PASTOR: Promena granica upravnih odbora u Vojvodini

Autonomija 01. јул 2008.
2 min čitanja

balintpastor.jpgMađarska koalicija će narednih dana potpisati koalicioni sporazum s liderom Demokratske stranke i predsednikom Srbije Borisom Tadićem, kojim će biti zapečaćena njihova buduća saradnja i parlamentarna podrška MK-a vladajućoj većini u Skupštini Srbije, odnosno njihova saradnja u pokrajinskim i lokalnim organima vlasti.
Po rečima republičkog poslanika MK-a Balinta Pastora, tim sporazumom će biti određen i datum ispunjenja njihovog zahteva za promenu granica upravnih okruga u Vojvodini, čime će se Subotici, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu u okviru Severnobačkog okruga pripojiti još i Ada, Kanjiža i Senta.
Iako on tvrdi da je ovo čisto tehničko-administrativno pitanje i demantuje da je to povezano s njihovim nastojanjima da stvore predipozicije za uspostavljanje mađarske teritorijalne autonomije, jasno je da ovim svakako dolazi do makar delimičnog objedinjavanja opština u kojima mađarska populacija predstavlja većinsko stanovništvo. Štaviše, najavljeno je da se neće ići na izmene zakona, već da će to pitanje biti rešeno jednostavno uredbom Vlade, koja bi trebalo da bude doneta do kraja avgusta.
– To je pravno tako regulisano i granice upravnih okruga se i konstituišu vladinim uredbama – tvrdi Pastor u izjavi za “Dnevnik”. – U vreme Slobodana Miloševića te granice su promenjene, a pomenute opštine su prebačene u Severnobanatski okrug sa sedištem u Kikindi, otkada se zalažemo za poništenje te odluke. To nije nikakvo mađarsko pitanje, niti je bitno samo za Mađare, već se radi o sasvim praktičnim i logičnim stvarima za sve koji žive na teritoriji tih opština, jer po sadašnjem stanju stvari žitelj Horgoša, umesto da putuje dvadesetak kilometara do Subotice da bi rešio neke administrativne probleme, mora da ide mnogo dalje, do Kikinde. To je priča sasvim odvojena od multietničke regije na severu Vojvodine i mi smo i ranije rekli da to neće biti naš ultimatum za podršku proevropskoj vladi, ali je to i te kako bitan deo zajedničkog koncepta o autonomiji mađarskih stranaka, o kojem ćemo svakako morati da započnemo razgovore sa strankama koje će činiti vladu Srbije, čim ona bude formirana.
Istovremeno, koalicioni sporazum MK–DS-a predviđaće i još neke konkretne akcije, koje bi, po najavama, trebalo da budu sprovedene do kraja godine, poput zajedničke izrade zakona o imovini AP Vojvodine, njenim izvornim prihodima i imovini lokalnih samouprava, kao i konačno završavanje i usvajanje zakona o nacionalnim savetima i službenoj upotrebi jezika i pisma.
– Mi smo spremni da učestvujemo u pisanju ovih zakona, što bi bilo i celishodno i normalno, jer činimo parlamentarnu većinu. Pomenute zakonske predloge smatramo neophodnim za decentralizaciju zemlje i približavanje Evropskoj unuji, jer je, primera radi, Srbija ostala jedina zemlja u Evropi u kojoj lokalne samouprave nemaju svoju imovinu. A sada znamo da ovi ciljevi nisu sporni ni za DS i u narednim danima bi trebalo da definišemo rokove za njihovu realizaciju. Imamo razumevanja za mnogo posla koji čeka novu vladu, ali ti rokovi ne smeju biti predugi, jer pomenuti zakoni nisu u interesu samo mađarske nacionalne zajednice već cele države, kao jedan od uslova za ulazak u EU- kaže Pastor.

(Dnevnik)