Skip to main content

UN: Moraju se unaprediti ženska prava koja nazaduju

Planeta 08. mar 2022.
< 1 min čitanja

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš poručio je povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena video poruku da se moraju unaprediti ženska prava koja u mnogim oblastima nazaduju zbog pandemije, porasta siromaštva i nasilja.

Gutereš je rekao da se danas slave žene i devojčice svuda, slavi se doprinos žena prestanku pandemije, njihove ideje, inovacije i aktivizam koji menjaju svet nabolje i liderstvo žena u svim segmentima života.

“Ženska prava nazaduju u mnogim oblastima. Pandemija je ostavila devojčice i žene bez obrazovanja i posla, one se suočavaju sa porastom siromaštva i nasilja, rade najveći deo svetskog neplaćenog a neophodnog posla. Meta su nasilja samo zbog roda”, kazao je Gutereš.

On je naveo da je vreme da se posveti problemima žena kroz garanciju kvalitetnog obrazovanja za sve devojčice, velike investicije u treninge i dostojanstvene poslove i kroz efikasnu akciju za prestanak rodno zasnovanog nasilja.

“Rodna nejednakost je pre svega pitanje moći, u svetu i kulturi gde su muškarci dominantni. Odnosi moći moraju biti preobraćeni. U UN smo postigli rodnu jednakost u najvišem menadžmentu u glavnim sedištima i širom sveta poboljšavamo naš posao i bolje predstavljamo zajednice za koje radimo”, rekao je on.

Gutereš je zaključio da nam treba više žena predstavnica za životnu sredinu, liderki u poslovima, predsednica i premijerki jer one mogu pokrenuti države da rade na klimatskoj krizi, razviju zelene poslove i sagrade pravedniji i održiviji svet.

(Beta, foto: Beta-AP)