Skip to main content

Ulična akcija zbog otrovanih radnika ispred Ministarstva za rad

Info 20. jan 2024.
2 min čitanja

"Položaj radnika urušen je u svim segmentima – nemamo nikakvu zaštitu na radnim mestima"

Politička platforma Solidarnost je ispred Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja organizovala akciju „Ministarstvo je toksično“ sa željom da skrene pažnju na sistemsku nebrigu za radnike i radnice u Srbiji koje država ne štiti i skreće pogled sa svih nedaća kojima su izloženi, saopšteno je iz Solidarnosti.

Konkretan povod za akciju je pogibija mladog radnika u Trajalu u Kruševcu i masovno trovanje radnika u fabrici Magna u Aleksincu.

„Položaj radnika u Srbiji je zastrašujući. Nema druge reči kojima se situacija od početka ove godine može nazvati. U Aleksincu je preko 150 radnika kompanije Magne otrovano na radnom mestu. Ali to nije bio incident koji se desio nenadano u jednom danu. To je incident koji se desio u dva navrata, gde je prvo otrovano preko 100, a potom i preko 50 radnika. To je incident koji se dešavao dva dana, incident koji pokazuje zastrašujuću neodgovornost i bahatost kako poslodavca tako i države, odnosno njenih nadležnih institucija“, rekla je Melanija Lojpur, portparolka Solidarnosti.

Ona je upitala kako je inspekcija mogla dozvoliti da se rad u fabrici nakon prvog incidenta nastavi.

Lojpur je rekla da se ministar Selaković nije obratio ni „posle svih incidenata“ koji su se desili za vreme njegovog mandata. Ocenila je da ministar ne oseća moralnu obavezu da podnese ostavku ili ne bude smenjen „iako u Srbiji u proseku jednom nedeljno ostanemo bez života radnika“.

„Podsećamo da se pre incidenta u Aleksincu desio smrtni slučaj gde je mladi radnik u fabrici Trajal u Kruševcu izgubio život. Podsećamo da ministar Selaković nije našao za shodno da se obrati građanima ili poseti fabrike gde naši radnici gube živote, niti je pokrenuo pravne mehanizme kako bi se ispitala poslovanja i rad bahatih poslodavaca i vlasnika kompanija? U Srbiji je sve moguće, pa i da imate nepostojećeg ministra na čelu tako važnog ministarstva kao što je ministarstvo za rad“, rekla je Lojpur.

Ona je rekla da je Aleksinac i cela Srbija postaju stratište za nezaštićene radnike i njihove porodice.

„Kojim platama je moguće pravdati ovakav tretman radnika u Srbiji? Minimalcem od nešto preko 40 hiljada dinara? Položaj radnika urušen je u svim segmentima – nemamo nikakvu zaštitu na radnim mestima, inspekcije su potkapacitirane, sudovi i tužilaštva u zaštiti radnika i radničkih prava uopšte ne učestvuju niti kažnjavaju odgovorne“, kazala je Lojpur.

Rekla je da se odgovor zašto je situacija sa radničkim pravima takva nalazi u profitu.

„Ali ne profitu koji pripada bilo kome drugom do stranim investitorima, bahatim poslodavcima i vladajućoj eliti, koji na ogromnom broju eksploatisanih radnika stvaraju svoje bogatstvo“, rekla je portparolka Solidarnosti.

(N1, Foto: Solidarnost)