Skip to main content

Ukrajina počela da izvozi žito preko hrvatskih luka

Planeta 07. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Ta ruta igraće važnu ulogu u bilateralnoj trgovini između naših zemalja i nakon rata"

Ukrajina je počela da izvozi žito preko hrvatskih morskih luka, sa ciljem da proširi svoje izvozne rute dok su njene crnomorske luke blokirane, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik.

Glavna ruta ukrajinskog izvoza žitarica obično je preko njenih crnomorskih luka, ali Kijev je tražio alternativne rute od invazije Rusije prošle godine i odluke Moskve da napusti ugovor o izvozu žita u Crnom moru sredinom jula, prenosi Rojters.

„Ukrajinsko žito je već izvezeno preko hrvatskih luka. Zahvalni smo na ovoj mogućnosti. Iako je to specijalizovana trgovačka ruta, već je popularna“, rekla je prva potpredsednica vlade Julija Sviridenko.

Ona je dodala da je Ukrajina spremna da razvija mogućnosti tog transportnog koridora i da veruje da će ta ruta igrati važnu ulogu u bilateralnoj trgovini između naših zemalja i nakon rata.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je tokom posete Zagrebu krajem jula da su se Ukrajina i Hrvatska dogovorile o mogućnosti korišćenja hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru za izvoz ukrajinskog žita.

(Beta, foto: Pixabay)