Skip to main content

Istraživanje: Više od 70 odsto građana sveta vidi Rusiju kao pretnju

Planeta 07. sep 2023.
3 min čitanja

Više od 72 procenta građana sveta zabrinuto je zbog mogućnosti globalnog sukoba

Više od 70 odsto građana sveta vidi Rusiju kao pretnju posle više od godinu dana od ruske invazije u Ukrajini, pokazuju rezultati ankete „Najbolje zemlje“, prenosi usnews.com.

Sličan udeo ispitanika u anketi se u izvesnoj meri složio sa istim stavom prema Kini, dok polovina smatra Sjedinjene Države pretnjom, naglašavajući globalne tenzije i naglašavajući kako percepcije tri svetske uticajne sile mogu da variraju u zavisnosti od države.

Za ovogodišnju anketu koja je sprovedena između 17. marta i 12. juna, ispitanici u regionima širom sveta povezivali su ukupno 87 zemalja sa različitim atributima – kao što su da li država „brine o ljudskim pravima“, ima „jaku vojsku“ ili ima „jake međunarodne saveze“.

Ispitanici su takođe upitani da li se slažu ili ne slažu sa nizom izjava, od kojih se mnoge odnose na međunarodnu politiku i prioritete. Oko 72 odsto anketiranih se u izvesnoj meri složilo sa izjavom da je „Rusija pretnja svetu“, dok se 66 odsto slaže sa istom izjavom o Kini i 50 odsto o Sjedinjenim Državama.

Na ukupnoj listi najboljih svetskih zemalja, Rusija – gde istraživanje nije sprovedeno drugu godinu zaredom – pala je za jedno mesto i sada je na 37. mestu, iako je to usledilo nakon pada od 12 mesta na prošlogodišnjoj rang listi.

Među pojedincima u određenim zemljama, procenat onih koji se ove godine slažu da je Rusija „pretnja svetu“ premašio je 90 odsto u Danskoj, Finskoj, Japanu i Poljskoj.

Podstaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu, Finska se zvanično pridružila NATO-u ranije ove godine, dok je Poljska pojačala svoju granicu sa ruskim saveznikom Belorusijom usred prisustva plaćenika iz paravojne organizacije Vagner.

Ipak, dok se Ukrajina popela za devet mesta na prošlogodišnjoj rang listi najboljih zemalja, što je potencijalni znak rastuće podrške zemlji usred rata, nalazi iz istraživanja iz 2023. pokazuju da bi podrška mogla da slabi.

Ukrajina je pala za šest mesta na 68. mesto u ukupnoj rang listi, a 67 odsto ispitanika u 36 zemalja se složilo da bi „trebalo da podrže Ukrajinu u njenoj odbrani od Rusije“ – što je pad od pet procentnih poena u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima za istu izjavu.

Podrška Ukrajini je i dalje visoka u više zemalja, i premašuje 80 odsto u Australiji, Danskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nešto manje od polovine ispitanika se u celini složilo sa izjavom u kojoj se kaže: „Podržao bih da moja zemlja pošalje trupe u Ukrajinu“.

SAD pod predsednikom Džoom Bajdenom podržavaju Ukrajinu od početka rata i pružaju najviše pomoći od svih zemalja ubedljivo. Čini se da Amerikanci i dalje podržavaju tu pomoć: skoro 80 odsto američkih ispitanika u istraživanju najboljih zemalja složilo se sa izjavom da bi njihova zemlja trebalo da podržava odbranu Ukrajine od Rusije, iako je i ta podrška donekle oslabila sa 85 odsto pre godinu dana.

I dok je jasno da Amerikanci posebno gledaju na Rusiju kao na globalnu pretnju, oni su takođe zabrinuti za Kinu: skoro 88 odsto ispitanika u istraživanju najboljih zemalja u SAD se donekle složilo sa izjavom koja kaže: „Rusija je pretnja svetu“. Blizu 84 odsto se složilo sa istom izjavom o Kini. Jedine druge zemlje sa većom većinom koje se slažu da je Kina globalna pretnja su Japan (91 odsto) i Južna Koreja (86 odsto).

Ričard Vajk, direktor istraživanja globalnih stavova u Pew, napominje da Amerikanci pretnju Kine vide kao više „višedimenzionalnu“ – što znači da zemlja predstavlja i ekonomsku i nacionalnu bezbednosnu pretnju za SAD, dok se Rusija posmatra kao manje ekonomska pretnja.

Međunarodni pogledi na SAD, s druge strane, poboljšali su se otkako je Bajden preuzeo dužnost. Među ispitanicima koji smatraju da su SAD globalna pretnja, najveći udeo saglasnosti je došao iz Kine sa oko 75 odsto, 60 odsto među onima iz Turske, Saudijske Arabije, Indonezije i Novog Zelanda.

Veliki deo građana sveta izgleda zabrinuto zbog mogućnosti globalnog sukoba, jer se 72,5 odsto ispitanika u istraživanju najboljih zemalja složilo sa izjavom: „Bojim se da se približavamo Trećem svetskom ratu” – nešto manje u odnosu na prošlu godinu (75 odsto).

(Danas, foto: Pixabay)