Skip to main content

Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

Planeta 23. јун 2022.
2 min čitanja

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola čestitala je danas Ukrajini i Moldaviji na dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i rekla da te zemlje Uniju mogu da gledaju kao svoju kuću i da se bore za iste vrednosti.

Ona je na konferenciji za novinare u Briselu, gde se održava sednica Evropskog saveta, rekla da je to „istorijska odluka“.

Upitana o slučaju Albanije i Severne Makedonije, koje i dalje nisu dobile datum za početak pregovora, Mecola je rekla da razume frustracije kada neka zemlja napravi tri, četiri ili 15 potrebnih koraka i ostane ostavljena po strani i istakla da želi da vidi napredak u procesu sa te dve zemlje.

Kako je rekla, narednog meseca biće doneta odluka o Bosni i Hercegovini, o čemu još mora da se razgovara, a insistira da se diskutuje i o viznoj liberalizaciji za Kosovo, jer je to, prema njenim rečima, jedina zemlja u regionu koja nije deo bezviznog režima.

Govoreći o Ukrajini, Mecola je ukazala da je Evropski parlament među prvima pozivao da se donese odluka o davanju statusa kandidata.

„Nećemo se vraćati na svet od pre 24. februara, već ćemo samo ići napred. Ako je ikada bilo vreme za više Evrope, to je sada“, poručila je Mecola.

Istakla je da će odluka o dodeli statusa kandidata ojačati Ukrajinu, kao i slobodu i demokratiju, a Evropsku uniju će staviti na pravu stranu istorije, jer, kako je kazala, Ukrajina „bije našu bitku“.

Poručila je i da ne treba umanjivati značaj statusa kandidata za članstvo, jer on nosi veliki potencijal za reforme i razvoj.

„Kada zemlja dostigne uslove za naredni korak, moramo kao Unija da budemo spremni i da se ne krijemo iza političkih izgovora da se taj naredni korak ne desi“, rekla je Mecola.

Ona je istakla da je insistirala da se ne sme odustati od klimatske agende, da se moraju boriti protiv ruske propagande i da se mora znati da za nedaće nisu krive sankcije, već vlast u Rusiji, a smata i da EU mora nastaviti da pruža podršku Ukrajini i da vrši pritisak na Rusiju, jer EU „ne sme biti ona koja je trepnula prva“.

(FoNet, foto: Flickr)