Skip to main content

Inicijativa mladih: Nadležni moraju stati na put podsticanju nacionalizma među najmlađima

Građani 23. jun 2022.
< 1 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji izrazila je danas duboku zabrinutost zbog puštanja šovinističe pesme “Ne volim te, Alija…” na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada i ocenila da je reč o instrumentalizaciji dece u promociji nacionalizma u Srbiji.

“Puštanje pesme je samo posledica promocije nacionalizma na svim nivoima i atmosfere u kojoj sva deca u Srbiji žive, rastu i obrazuju se”, ocenila je Inicijativa mladih u saopštenju za javnost.

Dodali su da pesme koje pozivaju na nacionalnu i versku mržnju ne smeju biti deo aktivnosti obrazovnih ustanova i naveli da su za to isključivo nadležni i odgovorni učitelji, školska uprava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

“Izjava direktorke škole Zorice Đurić u kojoj se odgovornost za reprodukovanje pesme prebacuje na đake je poražavajuća i pokazuje nedostatak razumevanja važnosti uspostavljanja preventivnih edukativnih praksi. Ovakvim izjavama nadležnih se dodatno normalizuje neodgovornost institucija”, ocenila je Inicijativa mladih.

Dodali su da od ministarstva očekuju reakciju, pozivanje nadležnih u školi na odgovornost, kao i preduzimanje koraka koji će voditi unapređenju obrazovnog sistema na način da podstiče na toleranciju i razumevanje kroz učenje o prošlosti koje je bazirano na činjenicama.

(Autonomija)