Skip to main content

Uključivanje Roma u društveni život u Vojvodini

Autonomija 17. јул 2008.
< 1 min čitanja

Nema autonomije, nema ni novacaTrogodišnji projekat „Osnaživanje i integracija Roma u Vojvodini“, u koji je uloženo oko 600.000 evra, unapredio je razvoj lokalnih zajednica u deset romskih naselja u Vojvodini, rekli su predstavnici romskih udruženja.
Kako su na konferenciji za novinare u Novom Sadu naveli predstavnici Udruženja romskih studenata „Khetane“ (Zajedno), projekat je odraz nastojanja da se poveća učešće Roma u razvoju lokalnih zajednica, obrazovanju i zapošljavanju.
Pokrenuti su kursevi za ubrzanu edukaciju Romkinja, započeta je izgradnja puteva i dečjih igrališta u romskim naseljima, a radi zapošljavanja Roma uspostavljena je saradnja sa Kancelarijom za inkluziju Roma, Pokrajinskim sekretarijatom za rad i Nacionalnom službom za zapošljavanje.
Udruženje romskih studenata evidentiralo je u svojoj bazi podataka 360 korisnika, kojima se pomaže prilikom učešća na konkursima za posao, a Romi dobijaju i pomoć na konkursima za subvencionisanje pri otvaranju preduzeća.
Članovi romskih organizacija naveli su i da su organizovana mnogobrojna predavanja u osnovnim i srednjim školama, što je rezultiralo time da je ove godine upisano 354 učenika u srednje škole, kao i 78 studenata na Novosadski univerzitet.
Projekat „Osnaživanje i integracija Roma u Vojvodini“ finansirala je Evropska komisija, a u Vojvodini ga sprovodi Ker internešnal Srbija (Care international), u saradnji sa Udruženjem romskih studenata „Khetane“.
Projekat je podržao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu.
Projekat se sprovodi u romskim naseljima u Srbobranu, Malom Iđošu, Srpskoj Crnji, Vojki, Vajskoj, Bačkoj Palanci, Deronjama, Kovilju, Golubincima i Adovima.

(Beta)