Skip to main content

Ujedinjeni traže da skupštinski odbor najoštrije osudi intervju u Informeru

Info 29. сеп 2022.
2 min čitanja

Poslanička grupa „Ujedinjeni“ podnela je Siniši Kovačeviću, predsedniku Odbora Skupštine Srbije za kulturu i obrazovanje, inicijativu s predlogom zaključka o najoštrijoj osudi objavljivanja intervjua višestruko osuđivanog silovatelja u listu Informer, uz molbu za hitno sazivanje sednice Odbora o tome.

Poslanička grupa „Ujedinjeni“ je zatražila da državni organi preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom i sankcionišu postupak Informera kao izrazito štetan po društvo.

U saopštenju Stranke slobode i pravde (SSP) se navodi da je poslanica Danijela Grujić predložila „čvrst kritički stav“ prema postupku Informera, kojeg, kako su naveli, finansijski podržavaju i država i lokalne samouprave.

SSP je navela da je taj list „omogućio javnu promociju krivično gonjenog ponašanja sa elementima podsticanja diskriminacije i nasilja u društvu suprotno zakonu, posebno protiv zabrane govora mržnje“.

Po njenoj oceni, obaveza Odbora za kulturu i obrazovanje je da svojim stavovima aktivno učestvuje u svim aktuelnim događanjima u području kulture i informisanja.

„O mogućim negativnim posledicama neetičnog postupanja Informera dužni smo da u skupštinskom odboru razmišljamo u otklonu od uskopartijskih shvatanja, dakle s pozicije dobrobiti šireg društva, vodeći računa o opasnostima njegovog daljeg vrednosnog urušavanja“, ukazala je Grujić.

Upozorila je da su direktne posledice objavljivanja spornog intervjua „ugrožavanje ljudskih prava sekundarnom viktimizacijom žrtava silovanja, stvaranje pritiska u javnosti na žrtve nasilja da odustanu od prijave nasilja nadležnim organima, jer se u javnosti promovišu krivci i ohrabrivanje pojedinaca da prihvate negativne modele ponašanja“.

Zakazana sednica skupštinskog Odbora za kulturu

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje Siniša Kovačević zakazao je za ponedeljak sednicu tog odbora, na kojoj će se raspravljati o intervjuu osuđenog silovatelja listu Informer i o drugim pitanjima u vezi s medijima.

Ujedinjeni su tražili i da državni organi, u skladu sa zakonom, sankcionišu postupak Informera kao izrazito štetan po društvo.

Pošto je Informer objavio intervju sa silovateljem, juče je održan višečasovni protest ispred redakcije tog lista.

(Beta)