Skip to main content

UGLJEŠA BOKIĆ: Kako se pravi ustaša

Građani 04. апр 2024.
2 min čitanja

Ustaša je svako ko javno iznese kritiku na račun režima, a usput ih poveže sa nacionalističkom politikom, tesnom vezom sa SPC…

U nedostaku spoljnih neprijatelja, izmisli unutrašnjeg. To je mantra koja je zajednička svim totalitarističkim režimima u svetu. Još jedna odlika ovakvih režima je da sebe vole da predstavljaju kao najdemokratskije, pa ni ovaj naš nije izuzetak.

Doduše, malo ih demantuju međunarodne organizacije, ali ko mari, to su zapadni plaćenici koji mrze sve srpsko, pa zbog toga i kleveću ovaj naš najdemokratskiji režim u novijoj istoriji Srbije, sveta i kosmosa.

Kako su etikete „domaći izdajnik“ i „strani plaćenik“ postale toliko izlizane da na njih više ne reaguju ni oni koju su odvajkada verovali u njih, posle više od trideset godina to su shvatili i autori ovih krilatica, koje su im nebrojano puta pomogle da se neki politički protivnik degradira i etiketira.

Šta može biti zvučnije od domaćeg izdajnika i stranog plaćenika? Pa USTAŠA! Em te opisuje kao otelotvorenje čistog zla, što ustaše svakako jesu bile, em si Hrvat, jer je to prirodna postojbina ustaša.

Koga nazvati ustašom, pitaše se naši vlastodršci? Sve! Ko god javno iznese kritiku na njihov račun, a usput ih poveže sa nacionalističkom politikom, tesnom vezom sa SPC… Mada može i za neke tekuće stvari, kao što su lopovluk ili povezanost sa organizovanim kriminalom.

Recept je jednostavan: naći nekoga ko je intelektualac, građanski levo orijentisan, ko je ateista i ko se ne ustručava da svoje stavove iznese javno. Zatim pronaći neku njegovu izjavu, montirati je, izvući iz konteksta i takvu pustiti na režimske medije i društvene mreže.

Posle toga kreće lančana reakcija (linčsilovanjenasilje), a zatim se „spontano“ organizuju studenti i nestudenti koji će blokirati fakultet, u kome dotična ličnost-ustaša radi kao profesor.

Vučić obavezno na nekoj konferenciji za novinare mora da mu kaže: „Sram te bilo“, jer to pojačava efekat.

Sledeće što treba uraditi – sačekati da se ljudi nekako organizuju, kako bi bar pokušali da zaštite progonjenog. I, eto, gotova stvar. Od jednog ustaše dobismo stotine „ustaša“ jer ko podržava ustašu i on je ustaša – s kim si takav si.

To što su ustaše frakcija fašizma, krajnje desne ideologije, a ove naše „ustaše“ uglavnom levičari nema veze. Šta zna Žika šta je levo-desno.

Kao posledicu ove šizofrenije dobijamo (oksi)moronske složenice na društvenim mrežama kao što je komuno-ustaša, što jednako (oksi)moronski zvuči kao i četniko-partizani. Ali koga briga – show must go on.

(Danas)