Skip to main content

Udruženje žrtava genocida i Majke Srebrenice traže da Mladić ne bude pušten na privremenu slobodu

Info 11. сеп 2022.
2 min čitanja

"Zločinac Mladić ima najviši svetski nivo zdravstvene zaštite, bolji i efikasniji nego bilo koja njegova žrtva"

Udruženja žrtava i svedoka genocida i „Majke Srebrenice“ uputila su pismo predsednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasieli Gati Santani i zatražila da haški osudjenik Ratko Mladić, kome je prema pisanju medija naglo pogoršano zdravstveno stanje, ne bude privremeno pušten na slobodu.

„Celi proces protiv zločinca Mladića pred Haškim tribunalom i MRMKS je obilovao informacijama o ‘pogoršanom’ zdravstvenom stanju i zahtevima Ruske Federacije i Srbije za Mladićevo ‘privremeno’ puštanje na slobodu u cilju njegovog ‘lečenja’. Celi svet je svestan i zna da se zločinac Ratko Mladić nikada ne bi vratio pred lice međunarodne pravde iz Rusije ili Srbije, ako biste ga pustili na slobodu“, navedeno je u pismu.

Munira Subašić i Murat Tahirović, koji su u ime ova dva udruženja potpisali pismo, ocenili su da su lekari „već jednom Mladića vratili u život, te da to mogu opet učiniti, a da ga ne puštaju na slobodu“.

„Zločinac Mladić je u pritvorsku jedinicu MKSJ doveden iz Srbije u katastrofalnom zdravstvenom stanju i stručni međunarodni lekarski timovi praktično su vratili Mladića u život. Uvereni smo da su međunarodni lekarski timovi MRMKS-a i sada sposobni i stručni da se suoče sa bilo kojim zdravstvenim izazovom“, stoji u pismu.

Oni su naglasili da Mladića treba hitno uputiti na izdržavanje kazne doživotnog zatvora, kao i da treba osujetiti svaki pokušaj njegovog puštanja na slobodu.

„Treba imati u vidu da zločinac Mladić ima najviši svetski nivo zdravstvene zaštite, bolji i efikasniji nego bilo koja njegova žrtva koja sada moli da ne napravite grešku i dozvolite zločincu da ponovo pokuša manipulisati kako bi izbegao kaznu i pobegao u Rusiju i Srbiju koje su države utočišta ratnih zločinaca“, istakla su iz ova dva udrženja.

Haški tribunal je Ratka Mladića, ratnog komandanta Vojske RS, u junu prošle godine pravosnažno osudio na doživotnu kaznu zatvora, pošto je proglašen krivim za ubistva, kršenje običaja ratovanja, deportacije, nehumano premeštanje stanovništva, terorisanje, napade na civile i genocid u Srebrenici.

Pojedini mediji objavili su da je poslednjih dana Mladiću naglo pogoršano zdravstveno stanje i da je veoma teško.

(Beta, foto: Beta/AP)