Skip to main content

Udruženja osudila lepljenje poternice sa likom Verana Matića

Info 27. jun 2022.
2 min čitanja

Udruženje novinara Srbije (UNS), Koalicija za slobodu medija i ANEM osudili su danas lepljenje poternice po Vranju sa likom Verana Matića.

Ovo se desilo nakon što je sa predstavnicima Stalne radne grupe za bezbednost novinara stao u zaštitu OK radija i njegove vlasnice Olivere Vladković, saopštio je UNS.

Od policije UNS, Koalicija i ANEM traže da pronađe ko je naručilac plakata i ko je lepio nakon što su predstavnici profesionalnih novinarskih udruženja posetili OK radio, ukazali na kršenje zakona i obavestili javnost o kriminalnim radnjama kako bi štitili svoje kolege u Vranju.

Prema informacijama novinarskih udruženja, uprkos rešenju građevinske inspekcije Vranja o rušenju nelegalno izgrađenog objekta kojim je zazidan OK radio,  zakazanom za 29. i 30. jun uz asistenciju policije, radovi su nastavljeni uz prisustvo ličnog obezbeđenja.

Podseća se da je zbog pretnji vlasnici OK radija na četvoromesečnu kaznu kućnog zatvora osuđen Dejan Nikolić – Kantar, a da je kaznu služio tako što mu je bila „omogućena višesatna sloboda kretanja za ‘obilazak gradilišta'“.

Od Građevinske inspekcije Vranja UNS, Koalicija i ANEM očekuju da u zakazano vreme bude uklonjen nelegalno izgrađen objekat kojim su zazidani prozori redakcije OK radija, da policija urade bezbednosnu procenu i zaštite novinare i vlasnicu OK radija.

Na plakatima kojima je oblepljeno Vranje uz fotografiju Matića piše kako on „ruši po Vranju“.

Radna grupa: Lepljenje plakata s likom Verana Matića u Vranju napad na celu medijsku zajednicu

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara osudila je danas pojavu plakata sa likom predsednika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Verana Matića u Vranju, navodeći da je reč o napadu na „celu medijsku zajednicu“.

U saopštenju Radne grupe se navodi da je Matić „jedan od najistaknutijih zagovornika slobode medija, čovek koji decenijama zastupa interese novinara i celokupne medijske zajednice u Srbiji i regionu, i koji se u svim slučajevima pretnji i napade na novinare zalaže za unapređenje krivično-pravne zaštite novinara“.

„Upravo zbog toga, pretnje koje su upućene Veranu Matiću su posebno neprihvatljive i izuzetno drske, i predstavljaju napad ne samo na njega kao pojedinca već na celu medijsku zajednicu, ali i na radna tela koje je formirala država u cilju veće zaštite novinara u obavljanju njihovih profesionalnih zadataka“, ocenjuje se u saopštenju.

Radna grupa je zatražila od nadležnih organa da preduzmu „sve mere“ kako bi identifikovali odgovorne za lepljenje plakata sa likom predsednika ANEM u Vranju.

(FoNet, Beta, foto: ANEM)