Skip to main content

UDIK: Optuženik za ratne zločine Duško Kornjača i dalje živi u Novom Sadu, Srbija da ga izruči

Jugoslavija 19. мај 2024.
2 min čitanja

“Sve dok štitimo zločince i nazivamo ih herojima, ne možemo govoriti o pomirenju i boljem životu na ovim prostorima”

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva upozorilo je danas da je optuženik za ratne zločine Duško Kornjača i dalje nedostupan pravosudnim organima Bosne i Hercegovine i živi u Novom Sadu.

“Prošla je skoro decenija otkako je državni sud potvrdio optužnicu protiv Duška Kornjače kojom se tereti za krivično delo zločini protiv čovečnosti. On je još uvek nedostupan pravosudnim organima BiH, iako je poznato da boravi u Novom Sadu”, naveo je UDIK u saopštenju za javnost.

Apelovali su na državu Srbiju da izruči Duška Kornjaču Sudu BiH time pokaže da je spremna na regionalnu saradnju kada je u pitanju suočavanje s ratnom prošlošću devedesetih.

“Sve dok štitimo zločince i nazivamo ih herojima, poštujemo svoje žrtve a druge ignorišemo ili negiramo, ne možemo govoriti o pomirenju i boljem životu na ovim prostorima”, poručili su iz UDIK-a.

Kornjača je optužen za ratne zločine na području Čajniča u Bosni i Hercegovini u maju 1992. godine.

Na lokalitetu lovački dom na Mostini kod Čajniča ubijeni su bošnjački civili koji su prethodno zarobljeni u gradu ili okolnim selima, kao i na putu prema Pljevljima, dok su pokušavali pobeći od rata.

Prema podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, na području Čajniča prijavljeno je ukupno 138 nestalih osoba. Porodicama su predati posmrtni ostaci 68 ekshumiranih muškaraca i 22 žene. Još uvek se traga za telima 48 Čajničana.

Žrtve sa područja Čajniča ekshumirane su na ukupno 32 lokacije, pri čemu je otkriveno devet masovnih grobnica.

Najveća grobnica nalazila se u mjestu Mostina iz koje su u septembru 2002. ekshumirani posmrtni ostaci 18 žrtava.

Mesto Mostina je skrivalo još šest masovnih grobnica iz kojih su ekshumirana tijela ukupno 60 žrtava.

Sud Bosne i Hercegovine je vodio nekoliko predmeta protiv pripadnika bivše Vojske Republike Srpske (VRS), a koji su se odnosili na ratne zločine počinjene na ovom području.

Osudio je Milorada Živkovića, Miluna Kornjaču, Milosava Jovanovića, Marijana Jovanovića i Slavku Jovanovića na kazne zatvora od šest do 11 godina, a optužbi su oslobođeni Duško Tadić i Stevo Jovanović.

UDIK je 2021. godine dokumentovao ove predmete u publikaciji “Ratni zločini u Čajniču – presude”.

(Autonomija, foto: Istraga.ba)