Skip to main content

Predsednica Gruzije pozvala poslanike da ukinu „ruski zakon“ dan nakon stupanja na snagu

Planeta 19. мај 2024.
< 1 min čitanja

Nacrt zakona izazvao je proteste u Tbilisiju, koji su više puta eskalirali u sukobe sa policijom, kao i oštre reakcije EU i kritike SAD, OEBS, Saveta Evrope…

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili, koja je odbila da potpiše zakon o stranim agentima, pozvala je poslanike da ga ukinu dan nakon stupanja na snagu.

Navodeći da je zakon o stranim agentima neustavan po sadržaju, a shodno tome – negruzijski i nedemokratski, te da ga je nemoguće „popraviti“, predsednica je ocenila da njegovo ukidanje nema alternativu i da bi predstavljalo volju naroda. Predlaže da to bude što pre – sledećeg dana nakon stupanja na snagu, objavio je gruzijski javni servis, prenosi TASS.

Lider parlamentarne većine Mamuka Mdinaradze smatra da predsednica nema argumente protiv novog zakona. “Salome Zurabišvili nam je vratila zakon sa jednim amandmanom – da bi bio na snazi jedan dan. Time je zatvorila mogućnost rasprave i na kraju potvrdila da nema pravi argumenti protiv zakona!“, naveo je Mdinaradze na Fejsbuku.

Ako parlament većinom glasova poništi veto predsednice, stupiće na snagu odmah po objavljivanju.

Gruzijski premijer Irakli Kobahidze izjavio da bi parlament mogao da podrži veto predsednice ako su njene primedbe prihvatljive. Salome Zurabišvili navela je, međutim, da se zakon ne može poboljšati.

Gruzijski parlament usvojio je 14. maja u trećem čitanju Zakon o transparentnosti stranog uticaja, prema kojem bi mediji i nevladine organizacije morali da se registruju kao entiteti koji „zastupaju interese stranih sila“ ukoliko više od 20 odsto njihovih finansija stiže iz inostranstva.

Nacrt zakona izazvao je proteste u Tbilisiju, koji su više puta eskalirali u sukobe sa policijom, kao i oštre reakcije Evropske unije i kritike Sjedinjenih Američkih Država, OEBS, Saveta Evrope…

Vladajuća partija Gruzijski san ima dovoljnu većinu u parlamentu da odbaci veto predsednice.

(FoNet, Foto: Beta/AP)