Skip to main content

Učesnici protesta “Srcem za Cetinje”: Odmah da se ukloni sraman izvještaj BIRN-a

Jugoslavija 26. nov 2022.
< 1 min čitanja

Svjedoci smo nepravde kojom su građanski aktivisti, novinari i publicisti, dokazani borci i borkinje za ljudska prava i antifašisti označeni kao ekstremisti. U ime učesnika protesta “Srcem za Cetinje“ koji je označen kao “izvor“ za navodno ekstremisticko djelovanje Bogougodnica, dužni smo objaviti reagovanje i demanti ovih navoda, saopštile su Svetlana Pajović Musić, Hajdana Lompar Huter, Ivana Pajović, Nina Martinović, Anđela Ivanović, Ana Pejović.

Kao učesnice fejsbuk izazova kojim smo pozivale na mirne građanske proteste 12.septembra 2021. godine, žele, kažu, dodatno pojasniti sav besmisao kompletnog izvjestaja.

“Naime, protest Srcem za Cetinje je održan kao odgovor i bunt zbog brutalne torture, nasilja, suzavaca, i gumenih metaka kojim je crnogorska Vlada izložila sve prisutne građane na Cetinju 4. i 5. septembra 2021 , u toku nasilnog ustolicenja svestenog lica crkve Srbije u Cetinjskom manastiru”, navode.

Ističu da je protest Srcem za Cetinje bio veliki i dostojanstven građanski protest na kome nije bilo niti jednog ekscesa, ili pak policijske prijave.

“Ovaj protest je bio naše ustavno pravo zbog čijeg koriscenja niti jedan učesnik ne bi smio biti kaznjavan. Ovo što je urađeno kroz vašu mapu je politički atentat pojedinaca koji kritikuju vlast”, navode one.

Protest Srcem za Cetinje, naglašavaju, nema nikakve veze sa aktivizmom Bogougodnica.

“Kao učesnice protesta i ovog izazova oštro osuđujemo ovakvo sramno izvrtanje činjenica i targetiranje nevinih crnogorskih građana. Ovolika količina laži i naručenih podmetanja “renomirane” međunarodne organizacije , kao i njihovo neadekvatno reagovanje je nečuveno i i besramno. U ime protesta ” Srcem za Cetinje” zahtijevamo hitno uklanjanje kompletnog izvještaja”, poručuju one.

(CdM, Foto: BIRN screenshot)