Skip to main content

Učenici iz Dubrovnika slikali se uz nacistički pozdrav u Vukovaru

Jugoslavija 14. nov 2023.
2 min čitanja

Fotografiju su objavili na Instagramu uz pesmu Marka Perkovića Thompsona „Anica kninska kraljica“

Učenici Osnovne škole „Ivan Gundulić“ iz Dubrovnika su se prilikom posete Vukovaru fotografisali sa podignutom desnicom, odnosno uz nacistički pozdrav.

Dvojica od njih su nosila majice sa obeležjem HOS-a, piše Index.hr.

Oni su u poseti Vukovaru bili u septembru, u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“, koji se u organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar održava na nivou cele države.

Cilj projekta je upoznavanje sa svim okolnostima i posledicama bitke za Vukovar i on uključuje posete Trpinjskoj cesti, Ovčari, Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, održava se paljenje sveća za žrtve rata itd.

Dubrovački učenici su dignitet rata tako odlučili podržati nacističkim pozdravom, a fotografiju su objavili na Instagramu uz pesmu Marka Perkovića Thompsona „Anica kninska kraljica“.

U rukama imaju i zastavu na kojoj piše Gruž. Radi se o kvartu u kome se nalazi pomenuta škola.

Prema informacijama do kojih je došao Index.hr, fotografisala ih je profesorka, ali to je direktorka škole Vedrana Elez negirala.

Informaciju o postojanju ove fotografije prvi put je čula od novinara tog portala.

–Učenici Osnovne škole „Ivan Gundulić“ boravili su u Vukovaru od 9. do 12. septembra u okviru projekta „Poseta učenika osmih razreda Vukovaru“. Do vašeg upita nismo imali saznanja o navedenim fotografijama i pomenutom događaju. Mi kao vaspitno-obrazovna ustanova osuđujemo bilo kakav oblik ekstremizma i takvih pojava. Osuđujemo veličanje nacističkih i drugih simbola totalitarnih režima. Učenici su se samostalno fotografisali i navedene fotografije objavili na svojim društvenim mrežama – poručila je Elez.

Nastavila je kako su učenici iskazali žaljenje zbog ponašanja.

–Preuzećemo sve mere i radnje iz naše nadležnosti, te učenike dodatno edukovati kako se ovakve i slične situacije ne bi ponavljale. Nakon razgovora s učenicima iskazali su žaljenje zbog svog ponašanja. Izuzetno nam je žao što je došlo do ovakve situacije i neprimerenog ponašanja učenika, što je zasenilo posetu Vukovaru. Tužni smo što se bez obzira na sve naše napore, vaspitno-obrazovne programe, projekte i aktivnosti u kojima promovišemo toleranciju, ljubav, poštovanje, mir, suživot, događaju ovakve neprimerene situacije i to baš u Vukovaru, gradu heroju, ponosu Hrvatske i prijatelju našega Grada“, poručila je.

Ovo nije prvi put da maloletnici u Dubrovniku veličaju fašističku ideologiju.

U maju prošle godine su dubrovački maturanti prošetali Stradunom urlajući „Za dom spremni“ i pevajući ustaške pjesme.

Videlo se to na snimku koja je tada počeo da kruži na društvenim mrežama.

Poznat je i slučaj iz Slavonskog Broda.

Profesorka hrvatskog jezika Nives Romanjek u brodskoj Industrijsko-obrtničkoj školi objavila je na svom Fejsbuku fotografiju maturanata koji su s beretkama na glavi držali podignute desnice u znak nacističkog pozdrava.

Imali su crne majice na kojima je pisalo „Za norijadu spremni“, ali i maskirane pantalone.

Profesorka Romanjek ih je sa smeškom gledala sa strane takođe u kombinaciji crne majice s natpisom i maskirnim pantalonama.

„Oni su jeli sendviče, došla je osoba koja je htela da ih slika, bili su kod mene celo vreme u učionici, a ja sam im donela kolače i sokiće. Bilo im je vruće, niko nije bio pijan. Ali bili su nešto pokunjeni pred to slikanje. I ta osoba ih je pitala koliko ste srećni. A oni su viknuli: ‘Do neba smo srećni.’ I to vam je to. To je bio zadnji trenutak u njihovoj učionici“, rekla je Romanjek povodom ovog događaja.

(Index/Danas, Foto: Sanja Kosović)