Skip to main content

U Vrbasu osvanuo grafit koji poziva na ubistvo Aide Ćorović

Info 23. okt 2023.
2 min čitanja

„Razglednica iz Vrbasa. Hvala drugaru koji je poslao. Sad čekam da me zovu iz preCednikovog kabineta, pošto imaju običaj da se jave povremeno“

Aktivistkinja Aida Ćorović objavila je svom Fejsbuk profilu sliku grafita u Vrbasu, kojim se poziva na njeno ubistvo. Na jednom zidu je napisano: „Ubiti Aidu Ćorović po viđenju“, a odmah pored vidi se grafit „Ratko Mladić“, prenosi Nova.rs.

„Razglednica iz Vrbasa. Hvala drugaru koji je poslao. Sad čekam da me zovu iz preCednikovog kabineta, pošto imaju običaj da se jave povremeno“, napisala je Ćorović.

Inače, aktivistkinja Aida Ćorović nedavno je dobila presudu Prekršajnog suda da je kriva zbog toga što je remetila javni red i mir kada je u novembru 2021. godine u Beogradu gađala jajima mural sa likom osuđenika za ratne zločine Ratka Mladića. Tom presudom naloženo joj je da plati kaznu od 100.000 dinara.

„Nema tu šta mnogo da se kontemplira, razume se vrlo jednostavno i jasno, država demonstrira silu, pokazuje da joj se može da radi šta hoće i da na ovaj način simbolično kažnjava mene i daje pokaznu vežbu kako će proći svako onaj, mislim na aktivistkinje i aktiviste, nezavisne novinare, građanke i građane koji se na bilo koji način drznu i usude da upiru prstom u neke važne teme. Mislim da je ključno važna tema za Srbiju i njen budući napredak suočavanje sa prošlošću, suočavanje sa devedestim godinama i sa ulogom koju je Srbija imala tih godina“, rekla je tim povodom Ćorović.

LSV-Vojvođani: Vlast koja ne garantuje prava građana mora da ode

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zahteva od najviših čelnika ove države, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, da pruže zaštitu građanskoj aktivistkinji Aidi Ćorović i pod hitno učine sve da se pronađu osobe koje pozivaju na njenu smrt. Poslednji takav slučaj zabeležen je u vojvođanskom gradu Vrbasu.

Kako kažu, sve ovo posledica je tolerisanja aktivnosti desnih ekstremista, koji slobodno i nekažnjeno vrše svoje aktivnosti, a one se svode na raspirivanje mržnje, pozivanje na nasilje, a često i klasično nasilje.

– Građani Srbije, po Ustavu, imaju pravo na slobodu misli. Ako država Srbija to pravo nije u stanju da im pruži, onda prisustvujemo jasnom primeru odumiranja vladavine prava. I ovo je još samo jedan od razloga zašto ova vlast mora da ode. Ona, očito je, nije u stanju da garantuje prava građana, a ni njihovu bezbednost – rekao je Aleksandar Marton, portparol LSV- Vojvođani.

(Nova.rs, Autonomija, Foto: facebook Aida Ćorović)