Skip to main content

U Trešnjevcu prikazan film o antiratnoj republici “Zicer”

Autonomija 29. мар 2015.
2 min čitanja

U Trešnjevcu je juče održana premijera filma „Nisu ćutali“ o antiratnim protestima u Vojvodini tokom rata devedesetih. Film po prvi put govori o antiratnim akcijama meštana Trešnjevca, koje su tokom devedesetih imale jak uticaj na okolinu, ali se one danas retko spominju. …
Malo je poznato da je u Trešnjevcu, ’92 godine osnovana Duhovna republika „Zicer“. Ona je bila rezultat protivljenja prisilnoj mobilizaciji građana u tom mestu. Meštani su organizovali niz antiratnih protesta, na šta im je vojska odgovorila opkoljavanjem sela sa 92 tenka. Trešnjevčane to nije razjedinilo, već su uz podršku stanovnika Temerina, Stare Moravice, Ade i Malog Iđoša, uspeli da svojim akcijama spreče dalje odvođenje mobilisanih Vojvođana preko granice. Njihova iskustva iz tog vremena sada su ekranizovana u filmu „Nisu ćutali“.
„Ja sam rođena ’93, tako da mi nije sve bilo jasno šta se desilo tu, zato sam i došla da pogledam film, jako mi se sviđa, jako je dobro urađen taj film, taj snimak, jer tu ima velika tajna i neće niko ispravno da iskaže šta se desilo“, kaže jedna mlada žiteljka.
„Grozne su to stvari bile onda, ali bilo je ipak lepo gledati taj film i ponovo misliti na to, ovde smo u tom filmu videli da je bilo mnogo ljudi koji su dobro završili i zato mi se dopao taj film“, kaže njena starija sugrađanka.
Za mnoge aktere filma i dalje je teško da govore o tom vremenu, ali su složni u stavu da je potrebno više sličnih filmova, pre svega zbog mladih koji nemaju mnogo prilika da saznaju o pozitivnim pričama iz rata.
„Jako me raduje što je neko uspeo u Vojvodini da skupi sve u buketu, na jednom mestu, što se tiče mirovnih pokreta u Vojvodini, jer se o tome malo pričalo, malo znalo, malo publiciteta je dobilo“, kaže predsednik Duhovne republike Zicer Vilmoš Almaši.
Lajoš Bala, predsednik Saveta MZ Trešnjevac, kaže da možda nije interesantno za one koji su to preživeli, ali za one koji nisu znali o tome ništa, to će biti „jedan istorijski događajčić“.
Film „Nisu ćutali“ deo je serijala „Živeti zajedno“ u okviru kog je snimljeno pet dokumentarnih filmova o građanskoj hrabrosti tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije. Nastao je kao rezultat saradnje Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Udruženja BH novinara, u koprodukciji Radio-televizije Vojvodine.
(RTV)