Skip to main content

U strahu od „nečasnih namera”

Autonomija 24. сеп 2008.
3 min čitanja

Zašto je predloženi Statut APV neprihvatljiv za opozicione stranke u Pokrajini?
Opozicija u Skupštini Vojvodine jedinstvena je u negativnoj oceni prednacrta novog statuta APV koji je predložila koalicija vladajuća u Pokrajini – DS, G17 plus, SVM, LSV i SPS. Iako ovi stavovi opozicione Srspske radikalne stranke, njenih odbeglih poslanika okupljenih u klubu „Napred, Srbijo!“, te Koalicije DSS–NS-a neće imati odlučujuću težinu na usvajnje ovog akta, pošto vladajuće stranke imaju dvotrećinsku većinu, njihove veoma oštre kritike na njegov račun imaju određnog odjeka u delu javnosti.

Ipak, nije izvesno da li će se na sednici pokrajinskog parlamenta 14. oktobra naći još neki predlog statuta APV, iako su neki opozicioni predstavnici najvili da će i sami ponuditi tekst najvišeg pravnog akta Vojvodine.

To je juče ponovio i šef poslaničke grupe SRS-a u Skupštini Vojvodine Milorad Mirčić, koji je izjavio da taj radikalski predlog statuta neće biti prezentovan vladajućim strankama u Skupštini, već samo javnosti. On je ocenio da objavljeni nacrt novog statuta APV predstavlja dokument koji definiše „novu federalnu jedinicu Vojvodinu koja će se u početku nalaziti u Srbiji“.
– S obzirom na pojedine odredbe ovog nacrta koji sadrži obrise državnosti, jasno je da će ta federalna jedinica pokušati i da se osamostaljuje, tako što će doći do internacionalizacije vojvođanskog pitanja. A to će biti praćeno transferom određenih para kako bi se ostvario efekat prividnog povećanja standarda u Vojvodini, što će biti povod i za medijsku propagandu kako bi se stekao utisak da se ljudi koji žive u Vojvodini razliku i po standardu i po drugom stvarima od onih koji žive u ostatku Srbije, a onda smo već korak do scenarija koji je primenjen i u Crnoj Gori – kazao je Mirčić.

Dodao je da je Vojvođanska akademija nauka pandan Dukljanskoj akademiji, te da se vrlo brzo može očekivati i pokušaj formiranja autokefalne crkve u Vojvodini.
– Ništa novo i ništa drugačije od onog što smo videli kad se raspadala SFRJ, odnosno SCG, gde se odrednica o geografskoj pripadnosti pretvorila u stvaranje nove nacije – istakao je Mirčić.
On je kazao i da predloženim statutom većinski srpski narod u Pokrajini pokušava da se pretvori u nacionalnu zajednicu time što se kroz formiranje nacionalnog saveta pri Skupštini APV, predviđa da će većinska zajednica imati 50 odsto predstavnika tog tela, a ostatak druge nacionalne zajednice.

– To je diskriminisanje većinskog naroda u Vojvodini, jer po poslednjem popisu, Srba u Vojvodini ima 65 odsto – rekao je Mirčić.
NJegov doskorašnji stranački kolega i šef novoformirane poslaničke grupe „Napred Srbijo!“ u Skupštini Vojvodine Igor Mirović takođe je objavljeni nacrt statuta APV koji je sačinila koalicija vladajuća u Pokrajini ocenio neprihvatljivim.
– Novi statut je krajnje loš dokument, a posebno je problematična njegova odredba kojom se predviđa kategorija referenduma za izjašnjavanje o promeni teritorije AP Vojvodine. I na tom primeru se vidi kakve sve opasnosti krije predloženi statut Pokrajine – istakao je on.

Dodao je da je najveća opasnost u tome što takva odredba može da se zloupotrebi, te da se „kroz formulisanje određenog referendumskog pitanja u Vojvodini sprovede nešto nečasno“.
– U ponuđenom statutu ima mnogo takvih primera, na šta ćemo ukazivati i u javnoj raspravi i zbog čega ćemo na sednici 14. oktobra glasati protiv tog statuta – rekao je Mirović.
Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Borko Ilić najvio je juče da će lider te stranke Vojislav Koštunica za nekoliko dana održati konferenciju za novinare posvećenu nacrtu statuta Vojvodine i tom prilikom predstaviti DSS-ov predlog najvišeg pravnog akta Pokrajine.

On je ocenio da dokument koji je pripremila, usaglasila i dala na javnu raspravu vladajuća većina u Pokrajinskoj skupštini „neozbiljan i u mnogim odredbama neusklađen s Ustavom Srbije“.
Tvorci novog statuta Vojvodine dali su „Pokrajini određene elemente državnosti“, uvodeći pojedine institucije koje Ustavom nisu predviđene, kao što je, na primer, Vojvođanska akademija nauka.
– Novim statutom se zadire u mnoge oblasti za koje je isključivo nadležna država, pa je tako predviđeno finansiranje Pokrajine ubiranjem poreza, dok po Ustavu i zakonima jedino država Srbija ima fiskalni suverenitet. Takođe se tim dokumentom „na mala vrata“ uvodi sudska nadležnost Pokrajine tako što bi Vojvodina predlagala člana Ustavnog suda, Visokog saveta pravosuđa ili državnog veća tužilaca, a Vojvodina nema te nadležnosti, niti su doneti prateći zakoni koji tu materiju regulišu – rekao je Ilić.

DSS: Pravne rupe

– Čitav proces oko donošenja Statuta izmešten je iz institucija Pokrajine. U mnogim odredbama Satut nije u skladu s Ustavom i Vojvodini daje elemente državnosti – kazao je potpredsednik DSS i predsednik novosadskog odbora Borko Ilić. On je ocenio da ubiranje poreza, predlozi sudija i slična rešenja jesu državni atributi i dodao da je Statut „prepun pravnih rupa“. Ilić je najavio da će pravni tim DSS dati ocenu Statuta, ali i da će ova stranaka predložiti svoju verziju Statuta pokrajine.

(Dnevnik)