Skip to main content

U Srbiji oslobođen kurdski aktivista čije je izručenje tražila Turska

Građani 10. јул 2024.
2 min čitanja

Edževit Piroglu je pobegao iz Turske zbog ugrožavanja ljudskih prava ali je po poternici te zemlje uhapšen u Srbiji u junu 2021. godine

Edževit Piroglu, kurdski aktivista koji je pre tri godine, u junu 2021. godine uhapšen u Srbiji i čije izručenje je tražila Turska, od sada je slobodan čovek, potvrdio je za Insajder njegov advokat Milan Vuković.

“Policija je, posle 180 dana boravka u Prihvatilištu za strance, donela rešenje o Piroguluovom otpustu iz Prihvatilišta i da mora napustiti teritoriju Republike Srbije u roku od 30 dana. Piroglu je od danas slobodan čovek”, izjavio je sinoć Vuković za Insajder.

Pirogluov advokat je naveo da je, kada je njegov klijent uhapšen, vođen ekstradicioni postupak.

“Nakon tri odluke Višeg suda, kojima je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje, Apelacioni sud je dva puta ukidao odluku o izručenju, da bi treći put tu odluku preinačio”, kaže Vuković za Insajder.

Vuković dodaje da će Piroglu napustiti teritoriju Srbije prema nalogu iz Rešenja da teritoriju Srbije u roku od 30 dana, a da se do tada može slobodno kretati, s obzirom na to da poseduje važeći pasoš.

Edževit Piroglu je pobegao iz Turske zbog ugrožavanja ljudskih prava ali je po poternici te zemlje uhapšen u Srbiji u junu 2021. godine.

Iz Inicijative za slobodu Edževita Piroglua rečeno je tada da je on optužen za pljačku i za pripadnost terorističkim organizacijama, dok je advokat Piroglua rekao da postoji više povreda postupka, a da se najveća odnosi na to što je nalog za hapšenje u Turskoj izdao prekršajni, a ne krivični sud, objašnjavajući da se pružanje pravne pomoći drugoj zemlji vrši isključivo za krivična dela.

U Inicijativi za slobodu Edževita Piroglua su tada , takođe, naveli da se okrivljenom stavlja na teret i da je član više različitih, ideološki suprotstavljenih organizacija.

Piroglu je nekadašnji predvodnik Socijalističke demokratske partije, bivši direktor Asocijacije za ljudska prava i nekadašnji direktor redakcije jednog političkog časopisa, a Turska ga traži zbog navodne povezanosti sa terorizmom.

Piroglu je od juna 2021. godine bio u zatvoru u Srbiji, a u ekstradicionom pritvoru je štrajkovao glađu.

(Insajder, Foto: MC)