Skip to main content

LSV – Vojvođani: Zabraniti sraman skup koji veliča zločin u Srebrenici

Vojvodina 10. јул 2024.
2 min čitanja

"Pojedinci koji očigledno imaju veze sa ovom vlašću pokušavaju da nas ubede da treba da se odreknemo svih vrednosti i načela naših predaka i da prihvatimo čin mržnje"

Opoziciona stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani zahtevala je danas da bude zabranjen za sutra najavljeni skup ekstremnih desničara, koji su najavili da će na Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici, 11. juli, na centralnom gradskom Trgu slobode organizovati “obeležavanje dana oslobođenja” Srebrenice.

“Očekujemo da se Grad Novi Sad javno ogradi, te da novosadska policija zabrani održavanje ove ‘manifestacije’, inače ćemo smatrati da ova vlast, sada i javno, stoji iza ove nepojamne provokacije”, naveli su iz LSV – Vojvođani u saopštenju za javnost.

Dodali su das u uvereni da svi Novosađani, Vojvođani i sve građanke i građani Srbije duboko žale što je “na časnu i svetlu istoriju naših naroda i države bačena mrlja kada je u Srebrenici počinjen genocide”.

“Nažalost, pojedinci koji očigledno imaju veze sa ovom vlašću pokušavaju da nas ubede da treba da se odreknemo svih vrednosti i načela naših predaka i da prihvatimo čin mržnje kao opravdan vid borbe, da negirajući činjenice živimo sa njima u njihovoj ružičastoj stvarnosti u kojoj nema odgovornosti, empatije, nego postoje samo lični interesi tih pojedinaca zbog kojih su oni spremni da manipulišu hiljadama mladih života”, piše u saopštenju.

Dodali su da je organizacija koja je najavila ovaj skup a koja sebe naziva “Srpski soko” (SS) na plakate koje su izlepili po novom Sadu i kojima pozivaju na sutrašnji skup stavili i grb Grada Novog Sada.

LSV – Vojvođani su ocenili da je grb antifašističkog i slobodarskog grada Novog Sada zloupotrebljen za fašističku manifestaciju, u kojoj se smrt hiljada nevinih ljudi smatra oslobođenjem, a svako ko ne pristaje na tu manipulaciju naziva se izdajnikom.

Antifašistički front “23. oktobar” je juče u saopštenju za javnost naveo da je od gradskih vlasti dobio odgovor da nije data saglasnost za upotrebu grba Grada Novog Sada, niti je Grad finansijski podržao održavanje skupa.

Dodali su das u, međutim, gradske vlasti u svom odgovoru skup takođe nazvale „godišnjica oslobađanja Grada Srebrenice“.

Deklaracijom Ujedinjenih nacija o Srebrenici iz maja ove godine, 11. jul se obeležava kao Međunarodni dan sećanja na genocid u tom gradu u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. godine presudu u kojoj se konstatuje da je u Srebrenici bivša Vojska Republike Srpske (VRS) počinila genocid u toj, do tada, zaštićenoj enklavi UN-a.

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprečavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida.

Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Među njima su i bivši predsednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

(Autonomija)