Skip to main content

Biden: Zaustavit ćemo Putina, a ovo ćemo poslati Ukrajini

Planeta 10. јул 2024.
2 min čitanja

"Rat će završiti tako što će Ukrajina ostati slobodna i neovisna zemlja. Rusija neće prevladati. Pobijedit će Ukrajina"

Američki predsjednik Joe Biden snažno će braniti Ukrajinu od ruske invazije, obećao je na samitu NATO-a u Washingtonu u utorak, 9. jula, koristeći globalnu pozornicu da pokuša pokazati saveznicima u zemlji i inozemstvu da je još uvijek u stanju biti vođa.

Biden je poručio da će NATO članice Ukrajini poslati pet modernih strateških sistema protuzračne obrane. Konkretno, radi se o četiri baterije Patriot i jednoj bateriji sistema SAMP-T (za koji neki smatraju da je usporediv s Patriotom, ako li ne i bolji).

Po jednu bateriju Patriota donirali bi SAD, Njemačka i Rumunija, dok bi Nizozemska dostavila komponente potrebne da se oformi i četvrta baterija tog sistema. Italija bi donirala sistem SAMP-T, što bi bio drugi takav koji bi dobila Ukrajina. Valja istaknuti da su SAD, Njemačka i Nizozemska još ranije obećale nove baterije pa se pretpostavlja da je zapravo ovdje riječ o tim, a ne dodatnim sustavima. U svakom slučaju, velika pomoć za Ukrajinu.

Joe Biden (81), već 12 dana trpi mučna pitanja o svojoj podobnosti za predsjedničku dužnost jer se neki od njegovih kolega demokrata i donatori kampanje plaše da će izgubiti izbore 5. novembra nakon slabe debate 27. juna.

„Putin (Vladimir) ne želi ništa manje, ništa manje od potpunog pokoravanja Ukrajine… i brisanja Ukrajine s karte“, rekao je Biden u svojoj dobrodošlici državama članicama NATO-a na samitu. „Ukrajina može i hoće zaustaviti Putina“, odlučan je bio.

„Rat će završiti tako što će Ukrajina ostati slobodna i neovisna zemlja. Rusija neće prevladati. Pobijedit će Ukrajina“, govorio je Biden.

Bijela kuća se nada okrenuti stranicu teškog razdoblja svog predsjedničkog mandata govorom pred NATO-om, što je najvažniji politički govor od debate, iako su neki diplomati na samitu procijenili da je štetu teško izbrisati.

U utorak je američki predsjednik govorio odlučnim i samouvjerenim glasom uz pomoć blesimetra i uglavnom izbjegao verbalne gafove i znakove zbunjenosti koji su obilježili njegov nastup u debati.

Biden se obraćao u dvorani pozlaćenih zidova u kojoj je potpisan ugovor o stvaranju NATO-a, a govor je bio upotpunjen glazbenim izvedbama mornaričkog zbora.

„Danas je NATO jači nego što je bio ikad u svojoj historiji“, rekao je Biden.

(Radiosarajevo.ba, Foto: Beta/AP)