Skip to main content

U Rusiji blokirana TV Dožd nastavlja sa radom u Letoniji

Planeta 06. јун 2022.
< 1 min čitanja

Popularna ruska televizijska stanica Dožd, koja je bila prinuđena da obustavi rad u martu zbog pritiska vezanog za njeno izveštavanje o ruskoj invaziji na Ukrajinu, kaže da će nastaviti sa radom iz Letonije.

Šef letonskog Nacionalnog saveta za elektronske medije (NEPLP) Ivar Abolins rekao je 6. juna da je, uz davanje dozvole TV Dožd, njegova agencija takođe zabranila emitovanje 80 ruskih televizijskih kanala u zemlji. Odluka će stupiti na snagu 9. juna.

Nije bilo jasno kada će Dožd početi da emituje program iz Letonije. Generalni direktor i vlasnica Dožda Natalija Sindejeva rekla je početkom marta da je onlajn TV stanica obustavila rad na neizvestan period zbog „novih uslova“ u Rusiji.

Sindejeva je to objavila dan nakon što je glavni urednik Dožda Tihon Džadko rekao da su on i još nekoliko novinara Dožda napustili Rusiju, strahujući za svoju bezbednost. Doždov sajt je blokiran u Rusiji 1. marta nakon što je to zahtevalo Generalno tužilaštvo.

Rusija je dodatno pooštrila kontrolu nad slobodom informisanja nakon invazije na Ukrajinu 24. februara kako bi zadržala svoj narativ. Regulator za medije Roskomnadzor upozorio je medije širom zemlje da se ruske akcije u Ukrajini ne mogu nazvati ratom ili invazijom, već da ih treba nazivati „specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini“.

Nadzorni organ za medije je takođe blokirao neke društvene mreže i veb-sajtove ruskih, kazahstanskih, turkmenskih i tadžikistanskih servisa Radija Slobodna evropa (RFE/RL), kao i Current Time, Glas Amerike, Nove veze, Taiga.Info, DOKSA, Dojče vele i druge nezavisne medije takođe.

U prvih nekoliko nedelja rata, nekoliko velikih međunarodnih emitera obustavilo je svoje operacije u Rusiji, uključujući BBC, CNN, Bloomberg, CBS, nemački ARD i ZDF. BBC i ARD su od tada ponovo otvoreni.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)