Skip to main content

SAD i Evropa u UN-u pozvale Rusiju da okonča seksualno nasilje u Ukrajini

Planeta 06. јун 2022.
< 1 min čitanja

SAD i Evropa zatražile su danas od Rusije da obustavi seksualno nasilje pripisano ruskoj vojsci u Ukrajini, dok je Rusija ocenila te optužbe kao neosnovane na sastanku Saveta bezbednosti UN čiji je domaćin bila Albanija.

„Rusija mora da preduzme mere u sklopu svoje vojske i njenih pomoćnih jedinica kako bi poštovala“ rezoluciju UN 1820 o seksualnom nasilju, usvojenu 2008. godine, a kojom se zabranjuje to nasilje u ratne svrhe, rekla je američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield).

Prema njenim rečima, na Rusiji je da zaustavi silovanja, nasilje i zverstva koje su počinili njeni vojnici.

„Na Rusiji je da stavi tačku na taj užasni, ničim provocirani rat protiv ukrajinskog naroda“, dodala je ambasadorka SAD pri UN.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) takodje je osudio „zverstva“ Rusije.

„Ti zločini će biti kažnjeni. Potrebni su nam dokazi i pomažemo u njihovom prikupljanju“, rekao je Mišel i dodao da je Rusija odgovorna za prehrabrenu krizu koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija, koji je demonstrativno napustio sastanak tokom Mišelove izjave, demantovao je pre toga da postoje seksualne zloupotrebe i dodao da su u pitanju laži.

Ukrajinski ambasador pri UN Sergij Kislica takodje je optužio rusku vojsku za seksualno nasilje u Ukrajini i dodao da Rusija želi da izbriše sve tragove i dokaze.

Nekoliko drugih članova Saveta bezbednosti UN isto je osudilo upotrebu seksualnog nasilja koje može predstavljati ratne zločine prema medjunarodnom pravu.

Kina je sa svoje strane pozvala da se sve optužbe istraže na osnovu činjenica.

(Beta, Foto: Beta-AP)