Skip to main content

U Prijepolju obeležena 31. godina od otmice i ubistva 20 putnika iz voza u Štrpcima

Jugoslavija 27. феб 2024.
2 min čitanja

"Za zločin u Štrpcima, pred sudovima u regionu, pravnosnažno je osuđeno deset osoba"

Polaganjem cveća kod spomen-obležja žrtvama i odavanjem počasti u Prijepolju je obeležena 31 godina od otmice i ubistva 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

Danas se navršava 31. godina od otmice putnika iz voza u mestu Štrpci (BiH), zlostavljanja, mučenja i ubistva 20 civila. Pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su na železničkoj stanici u Štrpcima 27. februara 1993. godine, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika.

Tačno u 15 sati, u vreme kada je zaustavljen voz u stanici Štrpci, kod spomen obeležja u Šarampovu okupili su se članovi porodica devet ubijenih Prijepoljaca, predstavnici lokalne samouprave i nevladinih organizacije, brojni sugrađani i sugrađanke.

Za zločin u Štrpcima, pred sudovima u regionu, pravnosnažno je osuđeno deset osoba.

Iz voza su oteti i ubijeni državljani tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, iz Beograda, Podgorice, Prijepolja i Bijelog Polja.

Ubijeni su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov i Adem Alomerović.

Ubijeni su i Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i još jedna neidentifikovana osoba.

Najmlađa žrtva zločina u Štrpcima imala je 16 godina, a najstarija 59 godina.

Bošnjačko nacionalno vijeće u Prijepolju organizoavalo je Komemorativnu akademiju u Domu kulture.

Dodik nije znao da je godišnjica zločina

Milorad Dodik predsednik Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine (BiH) izjavio je danas u Podgorici da nije znao da je danas godišnjica zločina u Štrpcima.

„Nisam imao nameru nikoga da isprovociram“, rekao je Dodik na konferenciji za medije sa predsednikom crnogorskog parlamenta Andrijom Mandićem.

Mandić je rekao da godišnjica zločina u Štrpcima nema nikakve veze sa ovim susretom. „Osuđujemo svaki zločin, a naročito onaj u Štrpcima“, kazao je Mandić.

Mandić je naveo i da promoviše ideju pomirenja među susedima.“Neka sutra najave Bošnjaci, Albanci ili Hrvati dolazak u ovaj parlament, ja ću rado da ih primim“, istakao je Mandić.

(N1, foto: Ivor Fuka)