Skip to main content

U okviru AFŽ u Novom Sadu premijerna projekcija filma ‘Quo vadis, Aida’

Kultura 10. jun 2022.
2 min čitanja

Film bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?”, koji govori o genocidu u Srebrenici biće prikazan večeras u okviru Autonomnog Festivala Žena – AFŽ u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

U razgovoru o filmu nakon projekcije učestvovaće rediteljka Jasmila Žbanić i politikološkinja Jovana Mihajlović Trbovc, a razgovor će moderirarti novinarka Nataša Kovačev.

Film “Quo vadis, Aida dobitnik je ovogodišnje evropske nagrade LUX, koju dodeljuju Evropski parlament i Evropska filmska akademija, u partnerstvu sa Evropskom komisijom i Europa Cinemas.

„Ovaj film je snažan poziv na pravdu za žene i majke Srebrenice koje su svedočile strašnim ubistvima više od osam hiljada najmilijih. Ovakva užasna zlodela i zločini protiv čovečnosti nikada se ne smeju zaboraviti“, rekla je predsednica Evropskog Parlamenta (EP) Roberta Metsola na svečanosti dodele koja je održana 8. juna u drugom sedištu EP, u Strazburu.

Režiserka Jasmila Žbanić je naglasila da je tokom snimanja filma verovala da su rat u BiH Jugoslaviji bili poslednji ratovi u Evropi.

“Bila sam šokirana kada sam shvatila da smo mi, Evropljani, dopustili da se dogodi rat u Ukrajini. Pozivam vas da se pronađe način da se rat u Ukrajini zaustavi“, izjavila je Žbanić.

Film “Quo vadis, Aida?” proglašen je prethodno za najbolje evrpsko ostvarenje na 34. dodeli Evropskih filmskih nagrada u decembru 2021. godine, a kao bh. kandidat ušao je u uži izbor za nagradu Američke filmske akademije Oskar.

U Srbiji je ovaj film zvanično prikazan jedino u Novom Pazaru, dok na nacionalnim televizijskim frekvencijama nije emitovan.

Autonomni Festival Žena – AFŽ po treći put se održava u Novom Sadu, od 6. do12. juna. Ove godine na dve lokacije, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i na bini pored knjižare Bulevar Books.

“AFŽ pokreće pitanja vezana za nasilje prema ženama, radna prava žena, zdravstvenu zaštitu, položaj žena u umetnosti, nauci, preduzetništvu… To je prostor na kojem žene progovaraju o svim izazovima, nepravdama, teskobama, ali i postignućima, borbama, ženskom stvaralaštvu i uspehu”, poručile su organizatorke.

Program AFŽ je i ove godine okupio aktivistkinje i umetnice, te novosadske organizacije SOS Novi Sad, Centar za prevenciju samoubistva Srce, Centra za ženske studije i istraživanja, OFF Novi Sad, Femme Praxis i druge.

(Autonomija)